13:07 / 07.03.2020.

Autor: Silvio Stilinović/Potrošački kod/IMS/HRT

Novi zagađivač u Slavonskom Brodu?

Foto: arhiva, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lebdeće čestice i Svjetska zdravstvena organizacija označuje kao opasne kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima.
Posljednjih dana 2019. godine i početkom ove godine ponovno je u Slavonskom Brodu zabilježeno veliko onečišćenja zraka. Riječ je o opasnim i kancerogenim lebdećim česticama.

- Neke akcije i aktivnosti su dovršene vezane za plinifikaciju rafinerije. Instalirali su ili renovirali kotao koji je imao mogućnost loženja i na plin i na mazut. Ali trenutno mogu raditi samo na mazut. Prema tome, moguće je da oni prerađuju neke poluproizvode, a druga mogućnost je, i ono što iz BiH sugeriraju naši poznanici, da možda radi tzv. duvalište za bitumen, kazao je Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative Eko-Integral.

U Građanskoj inicijativi posebno strahuju od onoga o čemu se sve glasnije govori i u Bosanskom Brodu.

- Možda se pojavio u Bosanskom Brodu još jedan novi, lokalni zagađivač, vrlo blizu. A to je deponija smeća koja zadnjih dana, čujemo, gori. Imamo i mi svoje zagađivače koji rade. E sad, njih bi isto trebalo malo povući za uzdu, kaže Tot-Đerđ.

U Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije budno prate svako odstupanje tvari i spojeva u zraku opasnih za zdravlje. Lebdeće čestice i Svjetska zdravstvena organizacija označuje kao opasne kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima.

- Kada je riječ o sumporovodiku, taj doprinos je izrazitiji i zbog toga su vrijednosti, ako je stvarno riječ o tome da rafinerija ne radi, te vrijednosti su bile niže u 2019. nego u 2018. Ali je i vrijednost lebdećih čestica bila niža nego godinu ranije. Ponavljam ovo je riječ o nevalidiranim podacima, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. sc. Ante Cvitković.

U Građanskoj inicijativi Eko Integral drže da ove povećane vrijednosti izražene tijekom posljednjih nekoliko dana prošle godine i početkom 2020. nisu posljedica sezone grijanja ili povećanog prometa. Mnogi i dalje smatraju da ova onečišćenja i dalje imaju veze s Rafinerijom u Bosanskom Brodu.

Problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i dalje je složen i zahtijeva veću pozornost stručnjaka. Članovi Eko integrala stoga su inicirali zajedničku tematsku sjednicu Gradskoga vijeća Slavonskoga Broda i Skupštine Brodsko-posavske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!