19:41 / 20.04.2022.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Novi Zakon o visokom školstvu i znanosti - kako birati rektora?

Autonomija je bila i ostala ključna riječ

Autonomija je bila i ostala ključna riječ

Foto: Dnevnik / HRT

U očekivanju javne rasprave o novom Zakonu o visokom školstvu i znanosti nižu se prijedlozi, posebno na dio koji se tiče izbora rektora Sveučilišta. Rektora sada bira Senat Sveučilišta, a jedan od prijedloga odnosi se i na to tko bi sve ubuduće trebao birati rektora...

Ono što je još aktualni zagrebački rektor uspio napraviti jest da je izbor prvog čovjeka Sveučilišta postao prvorazredni društveno-politički događaj. Poznato je da se lobira na sve strane, a ima i internih klađenja. I sad. Postavlja se pitanje je li ovakav izbor, putem Senata, dobar. Novi predloženi zakon otvara mogućnost za primjedbe, ali i prijedloge.   


- Zašto rektora ne bi biralo cijelo sveučilište, svi zaposlenici u znanstveno nastavnom zvanju, predstavnici asistenata, ne mora to biti samo Senat. Postoje rješenja o kojima se može raspravljati, rekao je Gordan Gledec, dekan FER-a, Zagreb.


Na riječkom Sveučilištu, primjerice, prije svojeg drugog mandata sadašnja rektorica htjela je demokratičniji izbor pa su već uveli dopunu u izborni postupak.


- Duboko smo uvjereni i mi i Senat i Uprava da bi bilo dobro pitati i akademsku zajednicu i studente i ljude koji ne pripadaju nastavnom osoblju, ali koga žele na čelu Sveučilišta. Mi smo pokušali demokratizirati izbore onoliko koliko smo mogli, rekla je Snježana Samaržija Prijić, rektorica Sveučilišta u Rijeci.


Na zadarskom, pak, smatraju da ne treba ništa mijenjati jer nije Zagreb mjerilo svega.


- Ne bi trebalo eventualnim problemima jedne ustanove, makar ona bila i najveća u državi, opterećivati takvom neplodonosnom izmjenom sva hrvatska sveučilišta, rekao je Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilište u Zadru.


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji svaki tren očekuje da Zakon uđe u javnu raspravu, zadovoljan je što je isti i prije toga izazvao polemiku. Zadovoljan je i što ima mnogo pozitivnih primjedbi vezanih za znanost i visoko školstvo. Pa i o ovoj temi.


- To je nešto što upravo ovaj prijedlog zakona omogućava - daje još veću autonomiju sveučilištima da u potpunosti urede svoju internu organizaciju na način kako misle da je to najbolje, dakle, potpuno autonomno svojim statutima, rekao je Fuchs.


I dok u nekim državama rektora biraju natječajem, u nekima je izbor sličan onom na riječkom sveučilištu. Iz svega možemo zaključiti da je autonomija ključna riječ bila i ostala. Pa ćemo i ubuduće imati izbore rektora sveučilišta i izbor rektora zagrebačkog sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!