Novih nepovratnih 138 milijuna kuna za zamjenske zgrade na Banovini

16.09.2022.

13:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

Glina: Gradi se stambena zgrada

Glina: Gradi se stambena zgrada

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak potpisala je u petak odluku o financiranju projekta "Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima", kojom su osigurana nepovratna sredstva, 138 milijuna kuna.

Tim sredstvima će se izgraditi četiri višestambene zgrade s ukupno 76 stanova na području Gline i Dvora. U sklopu projekta predviđena je izgradnja 55 zamjenskih obiteljskih kuća, priopćili su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Potpisanom odlukom iskorištena su sva sredstva koje je osiguralo resorno Ministarstvo Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. 2020.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

Tim sredstvima osigurat će se dom za ukupno 889 obitelji, a izgradit će se 581 obiteljska kuća i 308 stanova u ukupno 20 tipskih višestambenih zgrada. Navedene kuće u vlasništvu su Hrvatske, a dat će se na trajno korištenje obiteljima s područja pogođenih potresom.

Ova sredstva omogućuju da obitelji čiji su domovi uništeni u potresu kontejnere zamjene domovima. Tijekom sljedeće godine obitelji će dobiti ključeve svojih novih domova, istaknula je Tramišak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!