Zagreb: Vježba Civilne zaštite potvrdila uvježbanost i dobru opremljenost

17.06.2023.

Zadnja izmjena 20:30

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Policija - ilustracija

Policija - ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Uvježbanost i dobra opremljenost potvrđena je terenskom vježbom TEST 2023. održanom u subotu u Zagrebu kojom se testirala aktivacija snaga i procedura sustava zagrebačke Civilne zaštite, s naglaskom na reakciju snaga u slučaju iznenadnog izvanrednog događaja na području Zagreba.


Uz to, potvrđeno je dobro koordinirano djelovanje raznih službi u slučaju izvanrednih događaja, a posebna je vrijednost vježbe ta što su se sudionici, iako nisu unaprijed znali za vježbu, brzo odazvali na pozive te uspješno ostvarili zadane ciljeve vježbe. Naime, vježba je po prvi puta organizirana bez prethodnog upoznavanja sudionika s vremenom i danom održavanja, lokacijom i scenarijem vježbe, priopćeno je zagrebačke Gradske uprave.

Vježba se sastojala od simulacije izvanrednog događaja koji kombinira potres umjerene jačine s epicentrom na području Žumberka, te kao posljedicu požar i nekoliko vrlo jakih eksplozija na području Novog Zagreba. Prema predviđenom scenariju taj događaj prouzročio je urušavanje i teško oštećenje nekoliko zgrada u krugu od 200 metara, a najviše je stradao Dom umirovljenika u kojem se nalazi veći broj nepokretnih i slabo pokretnih osoba.

Scenarij je predviđao i simulaciju teških oštećenja na objektu i potrebu za pronalaskom 30-ak osoba ispod ruševina te provedbu i temeljito pretraživanje i spašavanje ozlijeđenih, uz povremeno urušavanje prostorija koje trebaju biti pretražene.

Tijek vježbe


Aktivirane su postrojbe Civilne zaštite Grada Zagreba specijalističke namjene za traganje i spašavanje iz ruševina sa zadaćom spašavanja iz ruševina, evakuacije stanovništva iz ugrožene zone i ustrojavanja lokacija za prihvat i zbrinjavanje stanovništva.

Uz Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, u vježbi su sudjelovale gradske postrojbe civilne zaštite opće namjene, civilne zaštite specijalističke namjene za traganje i spašavanje iz ruševina , Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica , HGSS stanica Zagreb, zagrebački Hrvatski Crveni križ, udruge za obuku potražnih pasa, Nastavni zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Ministarstvo unutarnjih poslova, PU zagrebačka, Ravnateljstvo CZ, Županijski centar 112, zagrebački radio amaterski savez i speleološki savez te Hrvatski centar za potresno inženjerstvo Interventna služba.

Nakon održane vježbe kojoj se odazvalo više od 300 sudionika sa 60-ak vozila, načelnik Stožera CZ Grada Zagreba, Luka Korlaet pohvalio je djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite te izuzetno velik i brz odaziv na mjesto događaja, međusobnu koordinaciju te uspješno izvlačenje unesrećenih uz istovremeno očuvanje sigurnosti svih sudionika u vježbi, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!