17:02 / 15.02.2018.

Autor: HRT

Novinari 16 medijskih redakcija traže javan izbor rektora Sveučilišta

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare nakon sjednice Senata.
Novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu. Zahtjevu za javnosti pridružilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući da predstavnici medija budu na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasovanjem birati rektor.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu. U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata, stoji u dopisu novinara proslijeđenom jučer sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare nakon sjednice Senata.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).
HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan, poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!