08:34 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Novinari Potrošačkoga koda otkrili pogrešnu procjenu štete osiguravatelja

-

-

Foto: - / -

U jučerašnjem izdanju emisije Potrošački kod HRT-a, koja se bavi problemima građana, prikazan je slučaj Miroslava Dražića, koji će 2017. pamtiti po prometnim nesrećama.
U jučerašnjem izdanju emisije Potrošački kod Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja se godinama bavi problemima građana, prikazan je slučaj Miroslava Dražića, koji će 2017. godinu pamtiti po prometnim nesrećama.

Prva se dogodila u lipnju i tada mu je bio oštećen stražnji branik na automobilu. Drugi je vozač priznao krivnju, a nakon procjene štete automobil Miroslava Dražića popravljen je u ovlaštenom servisu. Četiri mjeseca poslije sugovornik Potrošačkog koda ponovno je doživio prometnu nesreću, i to u lančanom sudaru, a njegovo je vozilo bilo oštećeno i sprijeda i straga. Dogodilo se to na Jadranskom mostu u Zagrebu u 6.50. Vozilo koje me je udarilo odbacilo je moje vozilo na vozilo ispred mene, svjedoči Miroslav Dražić. Novi ga je šok dočekao kada je došao u radionicu preuzeti automobil jer je osiguravajuća tvrtka Sava osiguranje ustvrdila kako je sporni branik bio oštećen i prije druge prometne nesreće. Poručili su da su pregledom vozila utvrdili da na stražnjemu braniku postoje oštećenja koja nisu nastala u štetnome događaju. Osiguranje je zbog toga Miroslavu Dražiću namjeravalo isplatiti 80% oštećenja stražnjega dijela vozila, a ostatak u iznosu od 557 kuna morao bi platiti sâm.

Nakon što je ekipa Potrošačkog koda došla u posjed računa prethodnog servisa koji potvrđuje da je vozilo bilo popravljeno, kao i do fotografija vozila koje potvrđuju da je automobil prije druge prometne nesreće bio tehnički ispravan i bez oštećenja, došlo je do obrata. U tvrtki Sava osiguranje priznaju pogrešku i poručuju: Uvažavajući nove činjenice koje smo saznali vašim posredovanjem kao i uz novu dokumentaciju koju smo zaprimili od vas 18. siječnja 2018. godine, gospodinu ćemo isplatiti razliku novca na njegov tekući račun.

Stručnjak za osiguranja profesor Marijan Ćurković upozorava da to nije usamljen slučaj. Neki osiguravatelji pokušavaju na ovaj način umanjiti svoju obvezu, ali kako nisu u pravu, pokušavaju. Prema tome, treba biti uporan, ističe Marijan Ćurković. Da biste uspjeli dokazati da imate pravo, morate posjedovati dokumentaciju i biti uporni. U slučaju prometne nesreće nastala oštećenja na vozilu treba fotografirati i sačuvati račune iz servisa. Tako ćete, bude li dodatnih vještačenja ili sudskih postupaka, sve moći dokazati, poručuje urednica HRT-ove emisije Potrošački kod Sanja Smiljanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!