14:05 / 11.09.2018.

Autor: HRT

Novinarka Radija Rijeke prisjeća se posjeta Memorijalnom centru 9/11

Foto: Blanka Uzelac

Foto: Blanka Uzelac

Foto: - / -

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 17 godina od terorističkih napada na New York i Washington, u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi. Ceremonije su organizirane u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji.
Sjedinjene Američke Države obilježavaju 17 godina od terorističkih napada na New York i Washington, u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi. Ceremonije su organizirane u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji.

Teroristi Al-Qaide su 11. rujna 2001. oteli četiri putnička zrakoplova i preusmjerili ih prema unaprijed određenim metama. Dva zrakoplova su udarila u zgrade "Blizance" na Manhattanu, jedan u Pentagon, a četvrti je završio u ruralnom dijelu države Pennsylvanije, nakon sukoba putnika i otmičara.

Novinarka s HRT-ovog Radija Rijeke Blanka Uzelac tog je dana bila na svom radnom mjestu. Svu dramu terorističkog napada koju su osjetili ljudi diljem svijeta novinarka Blanka evocirala je ovoga travnja prilikom posjeta Memorijalnom centru 9/11 u New Yorku.

Uz muzej, izgrađena su i dva bazena u koje se slijeva voda, a u rubnike bazena ugravirana su imena i prezimena poginulih - bilo ih je 2.983.

Najemotivniji trenutak obilaska muzeja, smještenog ispod zemlje, bio je tijekom razgledavanja prostorija u kojim su smještene fotografije poginulih, kao i razni predmeti koji su padali s užarenih zidova. U znak pijeteta, zamoljena sam da ugasim kameru.

U blizini Memorijalnog centra izgrađen je i Toranj slobode, Freedom tower, koji danas, među ostalim, služi kao podsjetnik na činjenicu koliko su Blizanci bili visoki, pa je ta zgrada danas zamjena za dva tornja s kojih je pucao pogled na cijeli Manhattan.
Izgrađeno je i prometno čvorište "Oculus", nalik na golubicu otvorenih krila. Služi kao željeznica, mjesto za šetnju i shopping centar, ujedno i kao ulaz u Memorijalni centar.

"No day shall erase you from the memory of time" ili u prijevodu "Niti jedan dan neće izbrisati sjećanje na vas", piše u muzeju u znak sjećanja na teroristički napad u središtu New Yorka, toga utorka 2001. godine.
Hvala Oliviji Egger na stručnome vodstvu i cijelom timu 9/11 Memorijalnom centru, što su omogućili da i na stranicama HRT Radio Rijeke objavimo priču i fotografije toga povijesnog događaja, najveće ljudskim postupkom uzrokovane katastrofe koja je zadesila New York i SAD, napisala je među ostalim novinarka Blanka Uzelac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!