Novinarki Radio Rijeke Tajani Petrović Čemeljić Velebitska degenija

13:40 / 22.09.2021.

Autor: HTV/HRT

 Tajana Petrović Čemeljić

Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Izvor / Privatni album

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode objavljene u 2020. godini.

Novinarka Hrvatskog radija Radija Rijeke Tajana Petrović Čemeljić dobitnica je ovogodišnje Velebitske degenije u kategoriji radijskog novinarstva za dokumentarnu radio-dramu "Sakupljač zvukova: Ivo Vičić" koja je emitirana na Trećem programu Hrvatskoga radija i u programu Radio Rijeke. 


U obrazloženju nagrade stoji: Kolegica Petrović Čemeljić prepoznala je dugogodišnji rad zanesenog "lovca" na zvukove Ive Vičića i darovala nam "radijski portret čovjeka koji prikuplja zvučnu baštinu svijeta prirode koji nas okružuje". Kaže da Hrvatska ima još netaknutih područja za snimanje zvukova, kao što su Velebit, Gorski kotar, sjeverozapadna Hrvatska, pa čak i ravnice, pustopoljine, također i morska obala i otoci – pogotovo zimi. Zato Vičić predano odlazi na svojevrsna snimateljska hodočašća prirodom i bilježi njezine zvukove – pjev ptica u zoru, zavijanje bure na planini i vučjega čopora u šumi, šišmiše, galebove, more, valove, podmorje, zvončare, pastire, ovce, zvukove gradova, rijeka, pašnjaka, livada, pucanja leda, gromove. Tako čuva zvučnu baštinu svijeta oko nas jer, objašnjava Ivo Vičić, "kako se mijenja naš svijet, mijenjaju se i njegovi zvuci i možda ih u vrlo kratkom razdoblju više nećemo ni moći snimiti bez zvučnih zagađenja motora, automobila, brodova, aviona… zvukova tehnološkog napretka koji će nadglasati zvukove prirode". Upravo zato zvukove valja sačuvati kao dokument našega vremena.


Riječ je o jedinstvenom zvučnom putovanju kroz prostor i vrijeme koji novinarka Tajana Petrović Čemeljić zabilježila slušajući pomno svog sugovornika. A slušateljima je omogućeno doživjeti bogatstvo zvukova i u njemu uživati, zaključuje se u obrazloženju. 

Tko je još dobio Velebitski degeniju


Ostali dobitnici su novinarka časopisa Meridijani Petra Somek u kategoriji tisak i internet za reportažu "Zaštićena priroda Međimurja",  u kategoriji televizije RTL-ova novinarka Ana Trcol za reportažu "Podizanje razine mora i klimatske promjene", dok je za najbolje fotografije nagradu dobio pisac i fotograf Krunoslav Rac za fotoreportažu "Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa" objavljenu u časopisu Meridijani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!