Novo normalno u bolnicama

15:51 / 02.11.2020.

Autor: Marina Gantar/Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Opća bolnica u Koprivnici od danas prima samo hitne i onkološke pacijente.
U Osječko-baranjskoj županiji 49 je novooboljelih. U posljednja 24 sata preminulo je pet osoba - četiri u osječkom KBC-u i jedna u Općoj županijskoj bolnici Našice koja se priprema da bude Covid bolnica.

"Novo normalno" u osječkom Domu zdravlja uvelo je maske i dolazak samo onih pacijenata koji moraju na neodgodiv pregled. Dolazi se uz telefonsku najavu, a telefonom se naručuju i lijekovi i uputnice za dodatnu dijagnostiku.

Rad osječkoga Doma zdravlja od početka pandemije izazvane koronavirusom prilagođen je poštovanju mjera borbe protiv virusa. Mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu dio su mjera.

Telefoni neprestano zvone u liječničkim ordinacijama. Sve što se može, obavlja se telefonom.

Pacijenti najčešće zovu zbog respiratornih infekcija uobičajenih za ovo vremensko razdoblje. Na oprezu su zbog dijela simptoma sličnih koronavirusu.

- Na osnovu telefonskog razgovora procjenjujemo je li pacijent suspektan na covid. U tom slučaju šaljemo ga na testiranje, a ako nije onda kažemo što treba raditi dajemo preporuke za liječenje, kaže Mario Ćurković, dr. med./specijalist obiteljske medicine, Dom zdravlja Osijek.

Osim do liječnika obiteljske medicine, uz najavu telefonom dolazi se i do stomatologa.Opća bolnica u Koprivnici od danas prima samo hitne i onkološke pacijente. Sve redovite aktivnosti u naručenoj dijagnostici, pregledima i operacijskim zahvatima odgađaju se do 23. studenog. Za neke dijagnostičke pretrage ipak postoje iznimke. Iako se svakom pacijentu baš njegov zdravstveni problem čini najteži i najhitniji, većina ih razumije napore da se održi bolnički sustav.

Odluka o redukciji dijela redovitih aktivnosti je zato da se sačuva sustav hitne službe dežurstva odnosno zbrinjavanje onkolokih pacijenata koji su definitivno prioritet i da osiguramo da zaposlenici ostanu negativni i da mogu osigurati dežurstva i hitnu službu, kaže Mato Devčić, dr. med./ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici.

Na COVID odjelu u koprivničkoj bolnici trenutačno se liječi 19 pacijenata, a još ih je šest na intenzivnom liječenju. Za sada je popunjena trećina raspoloživih kapaciteta za oboljele od bolesti COVID-19. Na raspolaganju je ukupno 60 kreveta i još 15 u jedinici intenzivnog liječenja. Danas je 24 novooboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!