Novo pravo za tate - i oni mogu na plaćeni očinski dopust

01.08.2022.

20:31

Autor: Mateja Ribičić/Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Od danas i tate mogu na plaćeni očinski dopust

Od danas i tate mogu na plaćeni očinski dopust

Foto: Dnevnik / HRT

Novo pravo za tate. Od danas mogu na plaćeni očinski dopust. Također se povećava i maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta. Pomoć itekako nužna mladim obiteljima. Posljednjih godina rastu državna izdvajanja za naknade iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Lani je isplaćeno gotovo tri milijarde kuna. No, problem demografskog minusa i dalje postoji.

Diana Asoli je majka dvoje djece, a uz majčinstvo studira, što nije lako.

- Bilo je svakakvih trenutaka, evo, sad zadnje ispite me tata vozio i nju čuvao oko fakulteta, dok je ona plakala ja sam polagala ispite, naglasila je Diana Asoli.

No, nove izmjene zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama ne obuhvaćaju nezaposlene roditelje pa iznos njihove potpore ostaje dosadašnjih 2. 328 kn.

- Ne, ne definitivno nije dovoljno, mislim da to jedna naknada je, ali da je vrlo skromna, dodala je Diana.

- Porastom cijena u trgovinama i potrepština mislim da je trebala i ta naknada za nezaposlene majke porasti, naglasila je.

Za zaposlenu Kristinu Horovski, majku jednogodišnjeg dječaka, ipak sretne vijesti.

- Uskoro dolazi u siječnju druga bebica, tako da ćemo imati dvoje malih doma, istaknula je Kristina Horovski Belić.

Izmjenom zakona dosadašnji iznos maksimalne naknade za vrijeme roditeljskog dopusta povećava se s 5. 654 na 7. 500 kuna.

Novim zakonom poboljšan je status i roditeljima zaposlenima na pola radnog vremena

- Snađete se s onim što imate. Morao je biti dovoljan, vi prvenstveno stavite dijete na prvo mjesto, a onda što vam ostane, ostane. Super da je više pa ćemo si moći i neke druge stvari priuštiti, rekla je Kristina.

Darko Božinović se roditeljskim dopustom od četiri mjeseca koristio prije četiri godine. Tada to pravo nije mogao iskoristiti u isto vrijeme kao i supruga, što je od danas moguće.

- Koristio sam zadnja četiri mjeseca, supruga je koristila šest, ja sam četiri. Da se malo zbližim s djetetom, da malo budemo zajedno više i da suprugu malo oslobodim svega toga da se i ona malo odmori, kazao je Darko Božinović.

A potpuno novo pravo za očeve je - očinski dopust.

- Omogućeno im je korištenje očinskog dopusta u trajanju od 10 dana ili 15 dana ako se radi o rođenju blizanaca ili više djece, naglasila je državna tajnica, Središnji državni ured za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med.

To pravo mogu iskoristiti do šestog mjeseca djetetova života, a ono što je za očeve preporuka, za poslodavce je obveza.

- Uredili smo i prekršajne odredbe, ali isto tako i inspekcijski nadzor tako da svi naši poslodavci koji neće htjeti možda omogućiti očevima korištenje ovoga prava za to će onda i platiti propisanu kaznu, dodala je Josić.

Novim zakonom poboljšan je status i roditeljima zaposlenima na pola radnog vremena, čija naknada također raste. Ove mjere, nadaju se vladajući, popravit će danas lošu demografsku sliku - Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!