15:25 / 11.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Novo proteinsko cjepivo stiglo u Rijeku

Epidemiolog Dobrica Rončević

Epidemiolog Dobrica Rončević

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Novo proteinsko cjepivo Nuvaxovid proizvođača Novovax stiglo je danas u Rijeku, te s njime sutra počinje cijepljenje, izvijestio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

Stiglo je 4700 doza za područje Primorsko-goranske županije. 


- To je cjepivo napravljeno oprobanom tehnologijom na bazi antigena koji izaziva imuno reakciju, istaknuo je epidemiolog Dobrica Rončević


Cijepljenje tim cjepivom bit će omogućeno u subotu u NZJZ-u u Rijeci, a od ponedjeljka i u ispostavama Zavoda po županiji.


Novo cjepivo je važno jer se proširuje spektar cjepiva, rekao je. Ne može se kombinirati s drugim cjepivima već služi isključivo za vakcinaciju s dvije doze i nije predviđeno za booster dozu, naveo je. 


Rončević je istaknuo da je bitno nastaviti s cijepljenjem, kako bi se stečeni imunitet što manje bazirao na riziku oboljenja i hospitalizacije.


- Trebamo se pripremiti za neizvjesno razdoblje najesen, jer je nemoguće pretpostaviti kakva varijanta virusa će se pojaviti, naglasio je Rončević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!