Novogodišnja noć bez većih intervencija za hitnu i policiju

01.01.2023.

12:47

Autor: HRT/A.V./Hina

Proslava Nove godine u Zagrebu

Proslava Nove godine u Zagrebu

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Novogodišnja noć, uključujući i organizirane dočeke, na području Zagreba, Istre i Bjelovarsko-bilogorske županije protekla je većinom mirno. 

Novogodišnja noć u Zagrebu bez incidenata


- Organizirani doček Nove godine na Trgu bana Jelačića i u okolnim ulicama protekao je na zavidnoj sigurnosnoj razini, kažu u PU zagrebačkoj.


Na zagrebačkim području nisu zabilježena veća narušavanja javnog reda i mira ni teža stradavanja u prometu iako su građani Staru godinu ispratili vatrometom.

Na području Susedgrada sinoć oko 20 sati, prilikom paljenja neutvrđenog pirotehničkog sredstva, maloljetnik je teško ozlijeđen. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za dječje bolesti.


Oko 18.30 na Peščenici, u Ulici grada Chicaga, najvjerojatnije zbog pada pirotehničkog sredstva, zapalila se plastika između vjetrobranskog stakla i poklopca motora na parkiranom mercedesu zagrebačkih registracijskih oznaka. Automobil je u vlasništvu 41-godišnjaka, a materijalna šteta još nije utvrđena. U policiji kažu da su građani uglavnom poslušali savjete vezano uz rukovanje pirotehnikom i time podržali akciju "Mir i dobro", kojoj je cilj spriječiti teže posljedice neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i zlouporabe vatrenog oružja.


Hitna u Zagrebu intervenirala najviše zbog alkohola, doček protekao mirno


- Samo tri manje intervencije imale su ekipe hitne na Trgu, gdje se okupilo desetak tisuća ljudi na organiziranom dočeku Nove godine, rekao je Hini voditelj smjene Jozo Brkić.


- Sve tri intervencije bile su lakše i nitko nije prevezen u bolnicu. To je ohrabrujuće i nadamo se da će taj trend i ostati, dodao je Brkić.


Općenito u Zagrebu su protekle noći ekipe Hitne pomoći imale velik broj intervencija, što je uobičajeno na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine.


Najviše je intervencija bilo zbog pretjerane konzumacije alkohola, no primjetan je i trend smanjene upotrebe pirotehničkih sredstava.


Dogodila se jedna prometna nesreća na Sisačkoj cesti, pokraj Botinca. Pijani vozač osobnim je automobilom naletio na motociklista. Vozač motocikla prevezen je u KBC Zagreb, a vozač koji je skrivio nesreću prošao je bez ozljeda.


Novogodišnja noć u Istri protekla relativno mirno


Sva javna okupljanja i doček Nove godine na brojnim trgovima u Istri protekli su bez izgreda. Građani su Staru godinu ispratili vatrometima, no nitko nije ozlijeđen prilikom korištenja pirotehnike. Nitko nije stradao ni u prometu.


Tijekom noći zabilježena su tri slučaja narušavanja javnog reda i mira, dva na području Pule i okolice te jedan u Umagu.


U cestovnom prometu zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom na području Umaga. 


Zabilježeno je jedno oštećenje vrata i prozora na kući u Galižani zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, a u Puli je netko bacio pirotehničko sredstvo u kontejner te je planuo manji požar.


Mirno i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji


Župan Marko Marušić i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak obišli su bjelovarske žurne službe, a ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nenad Mrzlečki istaknuo je da su tijekom novogodišnje noći zabilježili 12 intervencija.


- Od 18 sati na Staru godinu pa do 7 sati na Novu godinu imali smo tri crvene intervencije gdje je bio direktno ugrožen život te devet žutih intervencija. Za naše djelatnike to je doista uobičajena noć i prosječan broj intervencija, rekao je Mrzlečki te dodao da nije bilo nijedne intervencije vezane za ozljeđivanje zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!