Novom rektoru u fokusu će biti studenti i povlačenje novca iz EU fondova

01.03.2022.

20:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Stjepan Lakušić i Damir Boras

Stjepan Lakušić i Damir Boras

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić novi je rektor zagrebačkog Sveučilišta. Izabran je na izvanrednoj sjednici tajnim glasanjem članova Senata. Među četvero kandidata Lakušić je izabran u drugom krugu. Na dužnost će stupiti prvog listopada, a u fokusu će mu, kaže, biti studenti i povlačenje novca iz europskih fondova.


Dok je trajala sjednica Senata, a 70 članova biralo novog rektora, studenti koje smo zaustavili nisu znali ni tko je sadašnji rektor, a kamoli da se bira novi. Ali znaju kakvog žele:

- Tko god da bude neka radi za studente, poručuje studentica.

- Da potrebe studenata razumije i da bude komunikativan, dodaje druga.

A čini se da su takvog i dobili. Zadovoljan je i sadašnji rektor kojemu je upravo on bio favorit.

- I ja sam zato ponosan i sretan i mirno mogu otići u penziju, poručuje Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ali zato je novi rektor sa svoje 53 godine vjerojatno jedan od najmlađih u povijesti zagrebačkog sveučilišta izabran na to mjesto. Planira osnivanje studentskog savjeta, ali i Sveučilišnog europskog ureda u Bruxellesu. Ne kani se osloniti samo na novac iz proračuna za Sveučilište.

-  Da ima takve lobiste koji mogu osigurati da već sada brinemo o projektima i programima i znamo za sredstva za koja se kandidiramo i natječemo, rekao je Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Smatra da Sveučilište i njegovi profesori trebaju biti više prisutni u društvu, biti partner u donošenju važnih odluka i vidljiviji.

- Nekada je teže prezentirati u Hrvatskoj nego vani, nagrade koje sam ja dobio za svoja istraživanja gotovo sve su izvana i tek kad vas prepoznaju vani postane zanimljivo i ovdje, rekao je Lakušić.

- Nema jakog gospodarstva bez jake akademske zajednice i od Sveučilišta u Zagrebu se očekuje da svojim radom pokazuje što treba napraviti da društvo može stvoriti dobro djelo, dodao je.

Za primjer je naveo kako je zagrebački Građevinski fakultet reagirao na 'dvije nesreće' potresa koje su pogodile Hrvatsku. Nitko nas nije zvao da pomognemo, nego smo mi sami ponudili svoja znanja i vještine, rekao je.

Lakušić je istaknuo da će imati savjet vezan za gospodarska pitanja i savjet alumnija koji će pomagati u internacionalizaciji i međunarodnom umrežavanju Zagrebačkog sveučilišta.

Nije želio otkriti imena budućih prorektora, rekavši da nikome u svom timu nije obećao neko mjesto.

Na pitanje novinara što financijski očekuje u ostavštini prethodnog rektora Damira Borasa, Lakušić je naveo da o financijama zna ono što se pojavljivalo na sjednicama Senatu. Očekuje kako će s time biti detaljno upoznat do preuzimanje mandata na jesen.

Govoreći o financiranju znanosti u Hrvatskoj, rekao je da znanost neće raspolagati samo onim što država izdvaja iz proračuna, nego da će Sveučilište aktivno pratiti programe europskih fondova i kroz ured koji će otvoriti u Bruxellesu pripremati projekte koji će biti važan izvor financiranja.

Na pitanje novinara hoće li kao prethodnik Boras tužiti studente, Lakušić kaže da su profesori tu da prenose znanje na studente i da će preko savjeta aktivno surađivati s predstavnicima studenata i s njima usklađivati pitanja i probleme.

Osvrnuo se i na upit o seksualnom uznemiravanju na Sveučilištu, rekavši da će se takve pojave rješavati uz pomoć etičkih kodeksa, te da prema takvom ponašanju vlada nulta stopa tolerancije.

Suradnja s medijima nije mu strana. Ne krije da je želio ovu poziciju rektora, kaže - borio sam se za nju, i to energično. Rektorski lanac prvi će put staviti 1. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!