Novom stonskom obilaznicom provozala se ekipa HRT-a, evo što smo zabilježili

20.04.2023.

19:49

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Novom stonskom obilaznicom provozala se i ekipa HRT-a

Novom stonskom obilaznicom provozala se i ekipa HRT-a

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Prvi automobili novom stonskom obilaznicom prošli su već nakon svečanog otvorenja, a dan nakon zabilježeno je nekoliko tisuća vozila. Krajnji jug napokon je povezan s ostatkom zemlje, a vožnja je brža i bez graničnih kontrola. Novom stonskom obilaznicom provozala se i naša ekipa.

Do podneva prošlo oko 3.900 vozila


Važan klik za cijelu Hrvatsku. Značaj cijelog projekta pokazuje broj vozila koja neprestano prolaze dionicom.

- Oko 3.900 vozila do podneva danas. Promet teče neometano. Na samom Pelješkom mostu od puštanja u promet imamo preko milijun i četiristo osamdeset četiri tisuće vozila, rekao je Slaviša Babić, Hrvatske ceste.

Oni koji putuju napokon se vesele obilasku lokalnih cesta i granica prema Dubrovniku.

- Prespavat ćemo u Orebiću i onda idemo za Dubrovnik. Odlično je preko stonske. Prekrasno je, kazala je Zlata Bajs, Bjelovar.

- Jako sam zadovoljna i sretna što sam mogla proći mostom i jednim i drugim. Prvi put sam i na Pelješkom mostu, sada i na Stonskom, dodala je Vesna Bosak iz Koprivnice.

Koliko je stonska obilaznica rasteretila gužve kroz Ston mještani primjećuju već prvoga dana. 

Turistička sezona bit će bez većih prometnih gužvi


- Pogotovo ujutro da to više nije ona gužva koja je bila dosad. Barem po mom mišljenju. A vidjet ćemo, mislim prvi je dan, pa ne može se ne znam što reći, ali Ston s ovim nije izgubio, Ston je s ovim dobio i to je sto posto, naglasio je Jozo Barović iz Stona.

Dok još traje prilagodba vozača i uklanjanje nedostataka, za neke kategorije vozila promet je zabranjen do polovice svibnja. Odluku Ministarstva neki vozači nisu očekivali i negoduju što i dalje moraju prelaziti granicu prema Dubrovniku.

- Gubljenje vremena, gubljenje nafte, živaca. Evo sad sam izgubio već trideset pet minuta, istaknuo je Mario Drobac iz Zagreba.

- Nije mi drago. Volio bi da mogu ići bez kontrole, ali je puno manje gužve i svega, rekao je Ante Mikelić iz Splita.

- Do 15. svibnja imamo još zabranu za teretna vozila. Nakon 15. svibnja ćemo u potpunosti imati otvorenu dionicu za sva vozila, poručio je Babić.

Po svemu sudeći, nova turistička sezona bit će bez većih prometnih gužvi, što je veliko olakšanje za sve ovdašnje stanovnike i putnike.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!