10:42 / 18.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, nije povezana s radnicima

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaraza koronavirusom potvrđena je u ponedjeljak za jednu osobu u Brodsko- posavskoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.
Zaraza koronavirusom potvrđena je u ponedjeljak za jednu osobu u Brodsko-posavskoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru kažu da ta novooboljela osoba nije povezana s povratkom grupe radnika iz Švedske te se provodi epidemiološka obrada njezinih kontakata.

Broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako je sada 33.

Dosad je ozdravilo 15 osoba, umrla je jedna, a trenutačno je 17 aktivnih oboljelih osoba.

Inače, povratak 20 od 26 radnika Đuro Đaković Montaže u Hrvatsku s gradilišta u Švedskoj očekuje se sljedećeg tjedna, a u toj zemlji ostaje šest radnika od kojih četiri imaju simptome zaraze, potvrdio je prije tri dana načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

U Švedskoj, kazao je, ostaju četiri radnika koji imaju simptome koronavirusne zaraze i dva radnika da im pomognu.

Gradilište spalionice smeća na kojoj su radnici ĐĐ Montaže radili zatvara se 19. ili 20 svibnja.

- U stalnom smo kontaktu s njihovim poslodavcem. Tvrtka je osigurala pet kombija kojima bi se ta skupina od 20 radnika trebala vratiti u Hrvatsku. U kombijima će radnici biti raspoređeni u skupinama kako su i inače dijelili sobe u Švedskoj, rekao je Bošnjaković.

U Hrvatsku se već vratila jedna skupina od 20 radnika s Montažinga gradilišta u Švedskoj. Zasad je potvrđeno da su njih 9 pozitivni na koronavirus, a zaraza je potvrđena i kod šest članova njihovih obitelji.

Ta je skupina u Hrvatsku stigla zrakoplovom iz Frankfurta. Na letu je bilo i drugih putnika te nije bilo moguće utvrditi izvor njihove zaraze.

Iz Croatie Airlinesa potvrdili su u nedjelju da su dva pilota s leta Frankfurt - Zagreb od 2. svibnja, pozitivna na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima, prema rezultatima dijagnostičke obrade - negativni.

Podsjećaju da je letom Frankfurt - Zagreb, od 1. travnja do 10. svibnja, vezano za pandemiju izazvanu koronavirusom, omogućen povratak u Hrvatsku više od 3500 hrvatskih građana, uz dosljedno poštovanje svih odluka i preporuka europskih, njemačkih i hrvatskih javnozdravstvenih i zrakoplovnih vlasti.

Za sve te putnike, kao potencijalne donositelje zaraze, prema odlukama javnozdravstvenih vlasti, nakon dolaska u Hrvatsku bila je propisana samoizolacija od 14 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!