15:04 / 19.04.2020.

Autor: M.Š./HRT

Novooboljelih 39, osam preminulo: Božinović najavio da će odobriti zahtjeve županija

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U protekla 24 sata imamo 39 novih bolesnika, a ukupno 1871 zaraženu osobu. Osam ih je preminulo.
U protekla 24 sata imamo 39 novih bolesnika, što daje ukupan broj od 1871 bolesnika. Osam je osoba preminulo.


- U protekla 24 sata imamo 39 novih bolesnika, što daje ukupan broj od 1871 bolesnika. Testirano je  24.183, a jučer 2539, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dane. Pozitivnih je 7,74%. Od jučer je preminulo osam bolesnika. U KB-u Dubrava dvije muške osobe, u dobi od 55 i 68 godina, u Splitu dvije muške osobe u dobi od 70 i 84 godine te jedna ženska osoba stara 87 godina. U Osijeku ženska osoba u dobi od 88 godina, u Dubrovniku muška osoba u dobi od 84 te ženska osoba starosti 92 godine. Svi preminuli imali su teške i kronične bolesti. Na respiratoru imamo 23 bolesnika, a oporavljenih 709, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prilagodba zdravstvenog sustava

Koronavirus je bio i jest veliki izazov, za sve zemlje, koje su više ili manje razvijene od Hrvatske.

- Ministarstvo zdravstva svakodnevno prati kretanje situacije u RH te poduzimamo žurne mjere za prilagodbu i brzu tranziciju. Određujemo prioritete te tražimo balans između svakodnevnih aktivnosti i odolijevanja ovoj zarazi. Uvest ćemo promjene, a što uključuje i povećanje zdravstvenih postupaka i terapija, prema onima koji su na neki način zbog COVID-19 bili na čekanju, dodaje Beroš.

Rekao je i da je iz Šangaja sletio avion s oko 70 tona zaštitne opreme, a nastavak dolazaka očekuje se i idućih dana.

Mikulić o zatvaranju restorana


Andrija Mikulić ispred Državnog inspektorata komentirao je zatvaranje pojedinih restorana, a zbog čega se pobunio Glas poduzetnika.

- U RH imamo oko 35 tisuća obiteljskih objekata, a kod 31 su utvrđene nepravilnosti. Stranka je pozvana u ponedjeljak u Inspektorat da dostavi potrebnu dokumentaciju. Objekt se nije zatvorio jer se bavio dostavom hrane već o tome da je netko postavio stol na javnu prometnu površinu. Ako bude propusta kod inspektora, iskoristit ću sve zakonske mogućnosti.

Dodaje da im nije cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali da je zaštita zdravlja i poštivanje zakona važan faktor.

- Situacija u domovima za starije relativno je mirna. Imamo nekoliko novooboljelih štićenika i zaposlenika u Splitu te u Makarskoj. Zaposlenike koji dolaze na posao testiramo, u Dubrovniku smo tako detektirali 4, ali oni su imali asimptomatsku sliku, izvijestio je čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodaje da u Metkoviću nitko od štićenika nije pozitivan iako su imali temperaturu, ali da su pozitivna dva zaposlenika.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"Alemka Markotić pojasnila je zašto je veliki uspjeh izdvajanje virusa.

- To je velika stvar, ponosna sam na cijeli taj tim. Oni su za to zaslužni, oni su praktično sve sami odradili. Ovo može pomoći nama kod znanstvenih istraživanja, a može pomoći u razvoju novih testova te detekcije razlike između virusa. Važno je imati lokalne vizore, jer kada se radi cjepivo, pokušava se napraviti da pokriva što veći dio populacije.

Božinović o zahtjevima županija oko e-propusnica

- Promišljamo o mjerama popuštanja, vrlo oprezno će se početi primjenjivati i to tako da se neće primijeniti sve i odjednom. Moraju se čuti mišljenja ministarstava, struke..., kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodajući da Hrvatska uspijeva epidemiološku sliku držati kontrabilnom.

Ponovno je zahvalio onim građanima koji se pridržavaju mjera.

Dodao je da je puno županija zatražilo ukidanje e-propusnica za kretanje unutar županija.

- Grad Zagreb i Zagrebačka županija žele se spojiti, mi ćemo donositi odluke nakon ove konferencije, ali veliki dio onoga što je predloženo, mislim da ćemo usvojiti kao Stožer. Ako postoje gospodarski razlozi i epidemiološka procjena, mislim da je to jedino logično rješenje. Ove dvije županije u puno segmenata funkcioniraju kao jedinstveno područje.

Markotić o tvrdnjama nekih da je virus stvoren u laboratoriju

Profesorica Markotić dodala je da je cilj seroloških testiranja pronaći osobe koje su asimptomatski preboljele koronavirus.

- Ovisi kako će se ponašati ovaj virus. Hoće li ostavljati dugotrajan imunitet. Ako bude dugotrajan, onda ta priča o "zaštiti krda" znači da će dugoročno štititi opću populaciju. Ako ne ostavlja dugotrajan imunitet jedino je rješenje dobro cjepivo kojim ćemo se morati više puta cijepiti.

Priroda najveći i najsposobniji bioterorist


Profesorica je komentirala i navode nekih da se virus možda stvorio u laboratorijskim uvjetima.

- Mi smo ovaj virus izolirali prije tri tjedna, potom su išle provjere. Slijedi detaljna molekularna karakterizacija. Cijeli svijet kada se nađe pred pandemijom, razmišlja o puštanju iz laboratorija. Brojna se istraživanje usmjeravaju i prema tome je li moguće da je on nastao u laboratoriju. Za sada što imamo u relevantnoj literaturi, za sada nema takvih dokaza. Ljudi će to nastaviti analizirati, ali treba reći da druge velike pandemije poput kuge, kolere i velikih boginja, da je njih kreirala priroda, tada ih čovjek nije mogao kreirati. Uvijek govorim studentima da je priroda najveći i najsposobniji bioterorist. Bilo bi dobro da joj čovjek parira tako da nađe lijek i cjepivo.

Na kraju je ministar Božinović pozvao sve one koji imaju saznanja o nasilju u obiteljima da to prijave dodajući da će policija znati riješiti takve situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!