20:28 / 06.07.2018.

Autor: HRT

Novosel: Možda će dječacima trebati proširivati put i eksplozivom

-

-

Foto: - / -

Svjetska javnost iščekuje daljnje poteze spasilaca sa željom da se zamršena i opasna situacija što prije završi, a tajlandski dječaci živi i zdravi ugledaju svjetlo dana.
Svjetska javnost iščekuje daljnje poteze spasilaca sa željom da se zamršena i opasna situacija što prije završi, a tajlandski dječaci živi i zdravi ugledaju svjetlo dana.

Mnogo toga može poći po krivu  i opreznost je nužna. Treba izabrati pravu taktiku spašavanja. O tome što se događa, kakve sve zapreke spasioci trebaju svladati, u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorio je predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije i član Hrvatske gorske službe spašavanja Dinko Novosel.

Na pitanje je li točna informacija da je pronađen neki usporedni hodnik sa spiljom, Novosel je kazao da je to još nepotvrđena informacija. Najbolje bi bilo kada bi postojala paralelna špilja koja vodi do toga mjesta. A bilo bi dobro i kada bi se skratio put do špilje. Ako se bude trebalo roniti, bilo bi dobro da je to što kraće. Ako se pak digne voda, tu je riječ o kilometrima koje ronioci moraju svladavati. Jedno mjesto je i neprolazno. Ako se to sve potvrdi, onda se mora mijenjati taktika pa će biti potrebni i timovi koji se koriste eksplozivima za proširivanje.

Situacija je trenutačno povoljna. Voda se svugdje može prehodati ili preplivati. Tek je jedan kratki dio od pet metara potopljen, rekao je među ostalim Dinko Novosel.

Spasioci su dosad izbušili više od stotinu rupa, nadajući se da će tako izravno doći do špilje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!