Novosel: Od 12.000 do 15.000 priznatih ozljeda na radu godišnje

25.04.2023.

14:58

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izvijestio je, uoči Dana zaštite na radu, koji se obilježava 28. travnja, da je broj ozljeda na radu u Hrvatskoj kontinuiran i da je godišnje između 12.000 i 15.000 priznatih, a da je puno više nepriznatih i neprijavljenih.

Više doznajte u prilogu Zvjezdane Heine:

Siguran sam da svake godine ima oko 20.000 ozljeda na radu, rekao je Mladen Novosel na tribini "Uloga prevencije i nadzora u sprječavanju i smanjivanju broja ozljeda na radu" održanoj u organizaciji SSSH-a.


Naglasio je kako im je uzrok, prije svega, neadekvatna zaštitna oprema i sredstva i vrlo loše osposobljavanje radnika za rad na siguran način, posebno na poslovima s posebnim uvjetima rada. 


Potkapacitiranost Državnog inspektorata vrlo je velika i na razini od 67 posto potrebnog, prevencija minimalna, gotovo nikakva, a nadzora i sankcioniranja prekršaja vrlo mala. Stoga tražimo da se vrati uloga sindikata u imenovanju povjerenika za zaštitu na radu izgubljenog Zakonom o zaštiti na radu iz 2014. kako bi se ojačala prevencija, rekao je Novosel.


Zatražio je i vraćanje ukinutog doprinosa od 0,05 posto izdvajanja za zaštitu na radu uz utvrđivanje kriterija kako bi se tim novcem stimulirali poslodavci koji ulažu u zaštitu na radu i sankcionirani oni koji to ne čine. Mislimo da bi to definitivno utjecalo na smanjenje broj ozljeda na radu i da ta brojka mora pasti ispod 10.000 godišnje, dodao je.

Novosel: Lani na radu poginulo 66 osoba


U 2022. je na radu smrtno stradalo 66 osoba, od kojih 38 u nesrećama, upozorio je Novosel na tribini o važnosti prevencije i jačanja svijesti o važnosti zaštite na radu kako bi se sačuvali ljudski životi i spriječilo teško ozljeđivanje na poslu.


Predsjednica Sindikata građevinarstva Hrvatske Jasenka Vukšić navela je da je u sektoru građevinarstva, u kojem su ozljede na radu sa smrtnom posljedicom najčešće, uz prerađivačku industriju, prošle godine poginuo 21 radnik.


To je jako puno kao i 118 smrtno stradalih u posljednjih 10-ak godina, upozorila je Vukšić istaknuvši kako je to jako velik problem.


Opseg radova raste, domaće radnike zamjenjuju stranci pa imamo više od 52.000 izdanih radnih dozvola i problem je kako ih osposobiti i pratiti njihov rad, jer su opasni ne samo za sebe, nego i za kolege, rekla je. Dodala je da treba ojačati ulogu sindikata, jer SGH, kao reprezentativni sindikat, ne može dobiti podatke, a kamoli utjecati da se provodi zaštita na radu i ugovoreno kolektivnim ugovorom.


Državni inspektorat treba ojačati i ekipirati kako bi vidjeli na terenu što se i kako radi, dodala je te upozorila da se najviše nezgoda događa kod malih poslodavaca.


Admira Ribičić iz HUP-a izvijestila je da je Hrvatska na 9. mjestu u EU sa 3,34 ozljeda na radu na 100.000 radnika te da je u 2021. u prosjeku svaki radnik u Hrvatskoj bio 12,5 dana na bolovanju, a da su isplaćene naknade u iznosu od 24,6 milijuna eura zbog nezgode na radu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!