08:33 / 27.05.2020.

Autor: HR/IMS/HRT

Novosel: Radna mjesta će trebati spašavati od lipnja

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"U mreži prvog" govorilo se o trećem paketu mjera za očuvanje radnih mjesta te otvaranju trgovina nedjeljom.
Nema tu riječi da je Vlada podlegla pritiscima, mi stalno razgovaramo i sa sindikatima i s predstavnicima poduzetnika jer nam je svima u interesu što je moguće prije početi s ublažavanjem mjera i stavljanjem u pogon kompletnog gospodarstva (...) Ako je epidemiološka procjena takva, a je, da se dopusti rad nedjeljom, tako je i učinjeno. Hrvatska je u situaciji da su gotovo svi dijelovi gospodarstva potpuno otvoreni, rekao je posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić u emisiji "U mreži prvog". Komentirao je Vladinu odluku kojom je ipak dozvoljen rad nedjeljom, a koji je do jučer bio zabranjen.

Dodao je da nam je u interesu da gospodarstvo što prije oživi, a riječ je o oporavku gospodarstva budući da se očekuje osjetan pad BDP-a.

- Otvoreno: Kojim djelatnostima Vlada treba pomoći da prebrode krizu?
- Konsenzus na GSV-u, ide skraćeno radno vrijeme?
- Sever: Nedjelja treba biti neradna neovisno o Stožeru
- Ova epidemiološka mjera je bila za jednokratnu upotrebu, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Govorio je o tome kako kontinuirano razgovaraju s predstavnicima ministarstva i sindikata o reguliranju rada u trgovinama nedjeljom. Kaže da nikada nije bio stav sindikata da se u potpunosti zabrani rad nedjeljom, pogotovo tijekom turističke sezone. Smatra da to nije ekonomsko pitanje, ni ekonomski interes, u Hrvatskoj je tradicija da se nedjeljom bude s obitelji, a u većini europskih zemalja je ograničen rad nedjeljom. Ne vidi razloga da Vlada ne pusti u javnu raspravu pripremljen tekst nacrta prijedloga zakona.

Ne očekuje da će ove nedjelje dućani raditi jer bi se, prema zakonu o radu, tjedan dana unaprijed trebao najaviti raspored radnog vremena, a tek je jučer ukinuta ta mjera.

Izvršni direktor Udruge glas poduzetnika Dražen Oreščanin rekao je kako imaju program "Hrvatska 20", od države očekuju da ih potiče da više rade i da više privređuju. Oni su protiv svih restrikcija i smatraju da tko želi raditi nedjeljom, neka radi, a radnici trebaju biti plaćeni za to. Za mjeru u zabrani rada nedjeljom zbog epidemioloških razloga smatra da nije bila opravdana.

Komentirajući novi Vladin paket mjera za 4 odabrane djelatnosti, Savić kaže da je to nastavak reakcija Vlade na ovakvu gospodarsku situaciju. Dodao je da idemo u smjeru praćenja sektora u kojima je zabilježen oštar pad gospodarskih aktivnosti i treba im pomoći. Rekao je da Vladi nije u interesu naglo povećanje broja nezaposlenosti, već žele poticati i održavati zaposlenost, vjeruju da će nešto biti od turističke sezone.

- Koristimo EU sredstva i EU fondove i činimo sve za očuvanje radnih mjesta, ali i očuvanje likvidnosti same države jer država mora funkcionirati u ovim izazovnim vremenima, rekao je.

Novosel smatra da nije bilo dobro u startu ići horizontalno s mjerama pomoći jer se potrošio novac, a siguran je da 10 do 15% tvrtki nije bilo toliko ugroženo. Dodaje kako sada ima manje novca, no treba pomoći onima koji su i dalje u problemima.

Oreščanin je o tome zašto se jučer donesene mjere ne bi trebale vezati samo za 4 djelatnosti, za primjer naveo trgovačkog obrtnika koji ima štand na moru, kaže da oni ovise o turizmu, iako njihova djelatnost nije turistička, oni će imati pad prometa i trebali bi biti obuhvaćeni Vladinim mjerama.

- Te mjere ne smiju biti diskriminirajuće, one moraju biti inkluzivne. Očekujemo od ministra Aladrovića i Vlade da se mjere definiraju da pomoć dobiju svi koji trebaju, rekao je.

Savić je rekao da se za sada ide u smjeru analize sektora i sektorske podrške. Naglasio je i mogućnost dobivanja zajmova putem HAMAG Bicroa, oni su krenuli sa zajmovima još u travnju s kamatnom stopom od 0,25% i počekom od godinu dana, a prijavilo se oko 5.500 obrtnika.

Novosel kaže da moramo govoriti o dugoročnijim mjerama, sufinanciranje plaće je jednokratna pomoć, a mora se naći program poticanja kako industriju oživjeti i dugoročno ju održavati.

- Nama je sada potpuno jasno da Hrvatska ne može živjeti samo od usluge i od turizma, a do sada smo mislili da se od toga može živjeti, dodao je.

Smatra da nam je ovo škola i da industriji treba pomoći svim mogućim mjerama.

Oreščanin očekuje da mjere neće biti ograničene samo na 4 djelatnosti, u RH je klasifikacija djelatnosti zadnji put mijenjana 2007., a od tada se svijet jako puno promijenio i to treba i kod nas uskladiti.

- Niti jedno poduzeće ili obrt ne bi trebalo biti ostavljeno na cjedilu, dodao je.

Kaže da su svjesni koliko je kriza velika, ne bi htio biti u koži nikome iz Vlade, no odobrena sredstva iz HBORA su kap u moru, potrebe su puno veće. Što se tiče mjere o skraćivanju radnog vremena kaže da je to dobra mjera koja odlično funkcionira u industrijskim zemljama.

Savić je rekao da se neke stvari u gospodarstvu revitaliziraju, a svjesni su da će doći do pada. Na pitanje kada možemo očekivati skraćivanje radnog vremena, kaže da je to stvar dogovora između poslodavca i sindikata, nema prepreke sa strane Vlade.

Novosel je rekao da se mora definirati model koji će biti primjenjiv za lipanj.

- Radna mjesta ćemo tek s lipnjem morati stvarno spašavati, ovo do sada, dok je bilo novaca, donekle su radna mjesta bila sačuvana, ali sad će tek trebati učiniti sve da se ona spase, dodao je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!