13:29 / 22.04.2020.

Autor: D.M./HRT

Novozaražene 42 osobe, novo žarište u domu u Koprivnici

-

-

Foto: - / -

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovijie podatke vezano za epidemiju koronavirusa.
Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1950 osoba, što je 42 više novozaraženih od jučer. Ozdravilo je ukupno 869 osoba, 68 više nego jučer. Četrdeset i osam osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 27.614 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.670 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o epidemiji koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji je kazao kako se pojavilo novo žarište zaraze u  domu za starije u Koprivnici. Pozitivno je 13 korisnika, dva zaposlenika i dva kontakta. "Iz tog područja dolazi značajan broj zaraženih i oni su danas u ukupnom broju", dodao je.

Kazao je i kako se još analizira što se točno dogodilo u domu za starije u Splitu. Poručio je kako će im zbog složenosti slučaja trebati još nekoliko dana za analize, kako bi mogli donijeti utemeljene odluke. Naime, dio oboljelih je u samoizolaciji, pa ih se ne može intervjuirati.

Parametar širenja zaraze u Hrvatskoj - 0,8

Osvrnuo se i na istraživanje londonske škole prema kojem je u Hrvatskoj reprodukcijski broj R koji je najbolji parametar koji pokazuje širenje infekcije u Hrvatskoj 0,8. "To znači da jedan oboljeli zarazi jednog u okolini", naglasio je Beroš, ustvrdivši da to pokazuje kako mjere pokazuju rezultate. Zahvalio je građanima koji mjere poštuju, medijima koji ih komuniciraju i stručnim članovima stožera koji su ih osmislili.Ovaj tjedan izlazi se sa strategijom relaksacije mjera

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak na konferenciji je poručio kako se radi na cjelovitoj izlaznoj strategiji relaksacije mjera. Ona bi trebala biti dovršena ovaj tjedan. Sve će, dodao je biti dogovoreno sa strukom i potrebama različitih dionika društva.

Capak: Nitko nema namjeru skrivati informacije

- HZJZ je 127 godina stara institucija i od tada do danas se bavi promicanjem zdravlja i njegovim održavanjem. Prikupljamo čitav niz podataka.Zbog ove epidemije morali smo prijeći na drugačiji način izvještavanja i dnevno prikupljamo čitav niz podataka. Svaki dan se trudimo precizno i pravovremeno izvještavati javnost. Nitko nema namjeru skrivati informacije, ali je naš primarni zadatak borba protiv infekcije, kazao je Capak dodajući kako sve ove poslove obavlja isti broj ljudi kao i sve ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!