20:30 / 14.06.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

NP Plitvička jezera dobio Vilu Izvor u kojoj biti znanstveno-edukacijski centar

-

-

Foto: - / -

Ugovor o dodjeli potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj JP NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.
Ministarstvo državne imovine dodijelilo je Nacionalnom parku Plitvička jezera Vilu Izvor, koja se kao kulturno dobro i nalazi u tom parku, a tu sada zapuštenu i vandaliziranu vilu u idućih pet godina treba dovesti u funkciju za znanstveno-edukacijski centar. 

Ugovor o dodjeli potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj JP NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Ćorić je ugovor označio važnim jer se vila nalazi u 'srcu' parka na jednoj od najboljih pozicija. Za Vilu Izvor se traži rješenje od početka 2000.-ih, sada je nađeno i može krenuti obnova, rekao je Ćorić uoči potpisivanja ugovora.

I ministar Goran Marić ističe da sada Vila Izvor konačno može u obnovu, i to nakon više godina zapuštenosti, a od 2010. i opustošenosti i vandalizacije kada je i iz nje otuđena sva imovina. Nema ništa prirodnije da s tom vilom sada upravlja JP NP u čijem se okolišu i nalazi. Do sada je to bila beskorisna i nekretnina za dokoličarenje, kakvih ima još u Hrvatskoj, poručio je Marić. Očekuje da Vila Izvor nakon obnove postane i mjesto međunarodnih susreta mladih znanstvenika.

Sličnom se nada i ravnatelj JP NP Kovačević, koji je zahvalio ministrima Mariću i Ćoriću na brzom dogovoru oko vile. Najavio je da će se zgrada od oko 3.000 metara četvornih obnoviti u iduće tri godine, a potom slijedi opremanje i uređenje.

Na upit novinara koliko će to koštati i tko će to financirati, kratko je rekao da se još ne bi usudio iznositi financijski okvir odnosno investiciju dok se sve ne utvrdi. U NP Plitvička jezera već imamo jedan istraživačko-znanstveni centar s laboratorijima, u kojima radi 30-ak ljudi, i sve će to naći svoje mjesto u novom centru u vili kada se obnovi. Također, ispod vile je i jedan tunel koji će se sanirati i zbog svega toga vila neće biti za obilaženje niti će do nje dolaziti posjetitelji parka, već će služiti za znanstvene i istraživačke te edukacijske programe, zaključio je Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!