NPOO: Prva dva natječaja iz sektora gospodarenja otpadom

13.05.2022.

15:22

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Odvoz komunalnog otpada

Odvoz komunalnog otpada

Foto: Dnevnik / HRT

Prva dva natječaja za projekte iz sektora održivog gospodarenja otpadom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) ukupne su vrijednosti 434 milijuna kuna, a njima će se bespovratno sufinancirati izgradnja postrojenja za obradu biootpada te sanacija zatvorenih odlagališta otpada, istaknuto je na predstavljanju natječaja.

Poziv kojim će se financirati projekti izgradnje i opremanja postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada vrijedan je 354 milijuna kuna, a onaj za sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada 80 milijuna kuna. Oba poziva su danas otvorena, rečeno je na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ciljevi poziva za izgradnju postrojenja odnose se na izgradnju sedam postrojenja do trećeg kvartala 2025. godine, uspostavu dodatnih kapaciteta recikliranja otpada, kao i smanjenje količine biootpada odloženog na odlagališta.

- Što se tiče poziva za sanaciju odlagališta, cilj je sanirati minimalno 10 odlagališta do drugog kvartala 2026. godine, rekao je Filipović.

Prihvatljivi prijavitelji na natječaj za izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada su mala, srednja i velika poduzeća, a intenzitet potpora kreće se od 35 do 80 posto.

Kako je napomenuo državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, mahom je riječ o kompostanama i bioplinskim postrojenjima, a procijenjena ukupna vrijednost investicija koje će se realizirati ide do milijardu kuna. Prihvatljivi prijavitelji za natječaj za sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada su jedinice lokalne samouprave, intenzitet potpore je 85 posto, a procijenjena ukupna vrijednost investicija kreće se oko 94 milijuna kuna.

Prijave za oba natječaja moći će se podnositi od 13. lipnja ove godine.

Iz NPOO-a za sektor gospodarenja otpadom 1,25 mlrd kn

Šiljeg je izvijestio da je u sklopu NPOO-a za sektor gospodarenja otpadom na raspolaganju 1,25 milijardi kuna, pri čemu će se projekti održivog gospodarenja otpadom sufinancirati s 1,1 milijardom kuna, a projekti sanacija odlagališta otpada s ukupno 150 milijuna kuna.

Filipović je poručio da je NPOO "prilika koja se ne propušta", pri čemu bespovratni novac treba iskoristiti za poboljšanje kvalitete života danas, ali i razmišljati što ćemo ostaviti iza sebe. Rekao je i da treba promijeniti neke obrasce ponašanja, pri čemu između ostalog i djecu treba učiti o potrebi odvajanja i recikliranja otpada.

Objavljeni natječaji u sklopu NPOO-a u vrijednosti 6,7 mlrd kn

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić je istaknuo da od 47,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava koja Hrvatska ima na raspolaganju iz NPOO-a, do sada je ukupno objavljeno natječaja, uključujući i današnje, u vrijednosti od oko 6,7 milijardi kuna ili 14,2 posto, dok je ukupno ugovoreno 1,3 milijarde kuna, što čini 2,8 posto ukupne alokacije.

Plan je Europska komisija odobrila u srpnju prošle godine, u rujnu je Hrvatska dobila predujam od 818 milijuna eura, a prije nekoliko dana Komisija je pozitivno ocijenila zahtjev za isplatom prve rate od 700 milijuna eura, a isplata se očekuje tijekom lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!