NSZSSH: Ako bude potrebe, nastavna godina može se produljiti

17.10.2019.

17:56

Autor: T.V./HRT

default error photo
Imaju li školski sindikati plan kako nadoknaditi sate izgubljene u štrajku?
Prosvjetari su danas nastavili štrajk u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Zadarskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sutra nastave neće biti u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u ponedjeljak će se štrajkati u cijeloj zemlji, najavili su čelnici školskih sindikata.

Poručili su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o zahtjevu za povećanje koeficijenata složenosti poslova.

No premijer smatra da štrajk nije opravdan jer će traženo povećanje od 6 posto zaposleni u prosvjeti dobiti u idućoj godini. Kaže kako je Vlada odustala od smanjenja stope PDV-a te tako pokazala otvorenost i susretljivost u tome da se povećaju plaće.

S obzirom na oprečna stajališta premijera i sindikata, štrajk bi se mogao oduljiti. Stoga smo pitali tri školska sindikata - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, sindikat Preporod i Sindikat hrvatskih učitelja -imaju li osmišljen plan na koji će način škole nadoknaditi sate izgubljene u štrajku kako bi učenici mogli svladati gradivo predviđeno za ovu školsku godinu.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odgovorili su nam da prema Školskom kalendaru rada za 2019./2020. u nastavnoj godini još ima dovoljno radnih dana te, kako tvrde, za sada nadoknade nisu potrebne.

- U konačnici, ako bude potrebe, može se produljiti nastavna godina, poručili su iz NSZSSH.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da štrajk prvo mora završiti da bi škole mogle planirati nadoknade.

- Kad dođe do završetka štrajka, svaka će škola reorganizacijom plana odvijanja nastave osigurati učenicima nadoknadu realiziranih sati, stoji u odgovoru sindikata Preporod.

Do završetka ovog teksta nismo dobili odgovor Sindikata hrvatskih učitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!