Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević - Najdraži su mi "projekti 20"

17.09.2023.

13:29

Autor: B.V./HRT/Nedjeljom u 2

Tomislav Tomašević u Nu2

Tomislav Tomašević u Nu2

Foto: Nu2 / HRT

Prvi gost u novoj, 24. sezoni Nedjeljom u 2, zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević. U emisiji je rekao da do kraja mandata ne bi mogli zatvoriti Jakuševac, ali bi mogli riješiti kompostanu. Istaknuo je da u posljednjih godinu dana nisu povećali cijenu odvoza otpada ni cijenu javnog prijevoza.

Hoće li visoka trava biti kobna za političku karijeru Tomaševića? Predizborna obećanja, odnos s premijerom Plenkovićem, gradski problemi - neke su od tema emisije. 

Ovdje pratite uživo na našem portalu:

O Sandri Benčić kao kandidatkinji za premijerku


Za Sandru Benčić rekao je da ima kvalitete da bude izvrsna premijerka Hrvatske, hrabra, borbena, ima integritet, i drago mi je štu su se HDZ-ovci javili, znači da se boje Benčić.


- Zanimljiva je, dodaje, koincidencija da joj je obrt u blokadi, koji ona ne koristi. Riječ je o računu od 300 eura. Vidimo, recimo, ministra vanjskih poslova koji ne zna gdje mu je 2 milijuna eura, to je jedan dječji vrtić u Zagrebu. 


Na pitanje treba li dati ostavku, odgovara - apsolutno. 


Za Davora Bernardića kaže da mu je glupo uopće komentirati njegove teze. 


O Jakuševcu


Sve ono što sam obećao da grad može raditi, to i radimo. Smanjio se prihod grupe CIOS, navodi. 


Na pitanje zašto ne mogu riješiti barem smrad, Tomašević kaže da su koncentracije oko 1% i da ono što rade da ga smanje, dodaju piljevinu i zatrpavaju jednom dnevno. Ono što mogu reći, toliko je stalno podmetanja i sabotiranja, ali postoji dobra šansa da bismo mogli riješiti problem kompostane do kraja mandata.


-  Ne bismo mogli zatvoriti Jakuševac, ali bismo mogli riješiti kompostanu i ono što je bitno je da ćemo do kraja mandata maknuti drobilicu. 

Zašto je dojam Zagrepčana da je na ulicama više smeća, odgovara da građani moraju shvatiti da jedino Split ima veći broj odvoza. U Zagrebu je 16 odvoza. I to za, kako kaže, jednu od najmanjih cijena. 

- Cijelo vrijeme kupujemo kamione, 200 novih radnika zapošljavamo, a nismo povećali cijenu odvoza unatoč inflaciji. 

O posljedicama oluje i nepokošenoj travi


Ističe da je nezadovoljan činjenicom da se nisu mogle u kraće vrijeme riješiti posljedice oluje. Bilo je više od 1000 stabala na prometnicama. 

- Rekao sam da zbog toliko velike štete na stablima će trebati šest mjeseci da se to sanira. Nakon oluje volontirali su nam građani. Radnici Čistoće i Zrinjevca su radili šest dana u tjednu u vrlo teškim uvjetima i njima zahvaljujem.


Za travu kaže da su pokošeni svi travnjaci prve i druge kategorije. - Zapošljavamo dodatne radnike Zrinjevca, njih 100, da možemo sami bez angažiranja dodatnih firmi. 


O Rebru i Sveučilišnoj bolnici


- Spremni smo dogovoriti se oko prodaje zemljišta, spremni smo nagoditi se s državom da se to riješi. Vlada to gradi kao i Ministarstvo zdravstva. Prodaja zemljišta je bila dogovorena stvar i onda se dogodilo da je to ipak državno, a ne gradsko. Zato prebacujemo puno zdravstvenih usluga u Dom zdravlja centar u Novom Zagrebu, poput kardioloških pregleda. 

Dodaje da je uloženo 40 milijuna eura u mostove, u slučaju potresa, jer su sve bolnice sjeverno od Save.


Ukidanje prireza


Grad Zagreb jedini je grad koji 5 godina mora raditi suficit, a HDZ zna da je to novac koji su oni potrošili, kaže. 


- Meni kad dolaze razvojne banke ne mogu vjerovati na koji način smo smanjili troškove u tako kratkom roku. Zagreb je kasnio školama za plaćanje prehrane, firmama, dobavljačima. 

Kako će građanima objasniti da će dizati porez na dohodak, kaže da pola ljudi koji rade u Zagrebu ne plaćaju porez i prirez, gornja polovica to plaća. Na tu veliku plaću od 1300 eura kad to primijenimo svi će imati barem malo veću plaću. Na 1300 eura govorimo o 20 eura razlike. 

U posljednjih godinu dana nismo povećali cijenu odvoza otpada, cijenu javnog prijevoza, jer racionalno upravljamo, navodi.


Porez na iznajmljivanje apartmana i stanovanje


Potpuno je neopravdano da je to 40 eura godišnje po krevetu. Vlasnici stana u dugom najmu plaćaju pet puta veći porez nego kad se iznajmljuje turistima. To nema nijedan europski grad, takvu stambenu politiku i zato dolazi do povećanih najamnina. Isto radimo reda u korištenju 6500 stanova. 

- Postoji priuštivo stanovanje i socijalno stanovanje. Idemo još malo više u korist postojećim korisnicima stanova. Je li normalno da kućanstvo ima 5000 eura prihoda i plaća stan 150 eura?

O tramvajima i vrtićima


Vozni red je takav da nemamo dovoljno tramvaja. Mnogi onda pitaju je li to krama. U Frankfurtu i Berlinu imamo iste te tramvaje, a nisu dovoljno dobri za Zagreb, ističe.

Istaknuo je da do kraja mandata očekuje izgradnju 15 vrtića, a 10 će, kaže, biti u postupku gradnje. 

- Brutalno financiramo vrtiće, i od svih gradova, građani imaju najjeftiniji gradski vrtić. Otvorili smo novi dom za starije Markuševec, i cijene su iz 2017. Nakon 20 godina smo napravili školu na Savici, a nije došao nijedan medij. 

O komunikaciji i odrastu


- Ne mislim da sam bahat u nijednoj komunikaciji, nisam nikada vrijeđao novinare ni seksistički novinarke. Stalno sam na terenu i u protokolu, i jedna od tih situacija je i ova košarka i kad mi netko doda loptu pet puta promašim, ja sam se našalio na svoj račun. 

Na pitanje što je odrast, odgovara da to nije službena paradigma stranke, nego da birače mora zanimati ono što je u programu. Volio bih, navodi, da netko objasni što je problematično u programu za Zagreb i da netko kaže ako bude što problematično u programu za izbore. 


- Najdraži su mi programi 20. To su programi koji su se 20 godina obećavali, a mi ih pokrećemo. To je primjerice proširenje Branimirove. 

Zelena javna nabava


U projektu je trenutačno 30 škola. Želimo u krugu od 20, 30 kilometara nabavljati hranu za djecu od lokalnih proizvođača, rekao je.


Suradnja s Andrejom Plenkovićem


U nekim stvarima dobro surađujemo, u nekima loše. Dobra suradnja je bila oko Fonda solidarnosti. Zajedničkim snagama smo uspjeli. Nezadovoljan je kaže na temama poput situacije na Sv. Duhu.

- Ravnateljica nije mogla izdržati taj pritisak jer su tamo doslovno svaki dan bile zdravstvene inspekcije. 

Pitanja gostu možete postaviti na Facebook stranici emisije Nedjeljom u 2, a odgovore donosimo u emisiji Nedjeljom u 3, koja slijedi nakon televizijskog emitiranja talk-showa, i to na YouTube kanalu Nedjeljom u 2 i spomenutoj Facebook stranici emisije. Novost u ovoj sezoni je i da se pitanja gostu mogu postavljati od 14 do 15 sati putem društvene mreže X te da se emisija emitira iz novog studija.

Talk-show autora Aleksandra Stankovića, osim na Prvom programu HTV-a, možete pratiti i putem multimedijske usluge HRTi, a u videoteci platforme i na našem YouTube kanalu dostupne su emitirane emisije.

Pratite nas i na Instagramu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!