Nuspojave na cjepivo, o čemu se radi

20.01.2021.

18:32

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT

default error photo
Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116.
U Hrvatskoj je do sada protiv COVID-a cijepljeno gotovo 55 tisuća ljudi. Prijavljene su 173 nuspojave: 166 se odnosi na Pfizer/BioNTechovo, a 7 na Modernino cjepivo. Od svih prijavljenih nuspojava analizirano ih je za sada 116. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

➡️ U Hrvatskoj 902 nova slučaja zaraze, preminulo 27 osoba
➡️ Sve o koronavirusu

- Do sad je oko 80 posto prijava ocjenjeno neozbiljnim. Radilo se o blažim simptomima poput temperature i boli na mjestu primjenje cjepiva. Oko 20 posto je ozbiljnijih prijava -  svrbež, osip i koprivnjača, no primjernjeni su odgovarajući ljekovi i svi su se oporavili, tvrdi glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.Ali, dodaje Bašić - zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja sa smrtnim ishodima. Radilo se, tvrdi - o događajima koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva, za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Također, dvije doze cjepiva nisu ispravno aplicirane - primjenjeno je nerazrijeeđeno cjepivo, ali nije bilo nuspojava.

- Mi ne očekujemo da će se bilo što osobama sa koncentriranijim cjepivom dogoditi, ali će ih se pažljivo pratiti, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nuspojave se najčešće pojavljuju u roku od nekoliko sati do dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!