12:58 / 27.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Nuštrani se protive zatvaranju pružnog prijelaza

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/ilustracija

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Projekt modernizacije pruge predviđa zatvaranje prijelaza Mlačuge, gradnju 2,5 metara visokog podvožnjaka što, ocjenjuju u Nuštru, nije dovoljno za prolaz poljoprivredne mehanizacije.
Zbog najavljenog projekta modernizacije i elektrifikacije 18,7 kilometara pruge Vinkovci-Vukovar, vrijednog 376 milijuna kuna, svoje nezadovoljstvo u petak su na konferenciji za novinare izrazili žitelji općine Nuštar koja se, sa svojih 5.862 stanovnika, nalazi na trasi pruge.

- Želimo ukazati na probleme naših mještana ako dođe do zatvaranja pružnog prijelaza Mlačuge i iskazati razočaranje što kao jedinica lokalne samouprave nismo uključeni u rješavane tog problema, rekao je nuštarski načelnik Hrvoje Drinovac istaknuvši, među ostalim, da je pruga Vinkovci-Vukovar izgrađena prije 100 godina, a da je na osnovu prijelaza Mlačuga u Nuštru stvarana građevinska zona kao i agro-zona.

Projekt modernizacije pruge predviđa zatvaranje prijelaza Mlačuge, gradnju 2,5 metara visokog podvožnjaka što je, kako ocjenjuju u Nuštru, nedovoljno za prolaz poljoprivredne mehanizacije, a kako je riječ o močvarnom zemljištu, upitno je može li se podvožnjak uopće kvalitetno napraviti.

Poljoprivredni strojevi morali bi ići na 700 metara udaljen prijelaz ali državnom cestom Vinkovci-Nuštar-Vukovar kroz središte sela kojom, kako je istaknuto, dnevno prođe i do 11.000 vozila što bi usporilo promet, ometalo ga, i dovelo do niza drugih problema.

Mogući prosvjedi

Nuštarsko naselje Mlačuge, rekao je Drinovac, ima 230 obiteljskih kuća s oko 450 mještana i 30 OPG-ova koji koriste prijelaz Mlačuge no uz njih prijelaz koriste ukupno 130 nuštarskih OPG-ova koji obrađuju 2.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik Drinovac, ali i članovi Inicijative mještana Mlačuga, naglasili su da nikako nisu protiv projekta modernizacije pruge koji će donijeti boljitak Slavoniji no žele zajedno s Hrvatskim željeznicama iznaći rješenje problema zatvaranja prijelaza Mlačuge. U protivnom, ističu, početkom radova na pruzi započet će i prosvjedi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!