08:13 / 05.02.2018.

Autor: HRT

"Nužna promjena atmosfere koja pogoduje iseljavanju"

-

-

Foto: - / -

Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske, rekao je jedan od sudionika tribine, izjavio je Milijan Brkić.
U Frankfurtu na Majni, u organizaciji Hrvatsko-europske kulturne zajednice, održana je javna tribina pod nazivom Nova hrvatska migracija na kojoj se govorilo o aspektima novog vala iseljeništva iz Hrvatske u Njemačku posljednjih godina.

Ovo pitanje je pitanje opstanka hrvatske države i naroda i to pitanje bi trebalo biti na prvom mjestu kada govorimo o prioritetima političkog djelovanja. Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske, rekao je jedan od sudionika tribine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić.
 
On je ustvrdio da bi se i čitavo društvo trebalo upitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu.

Moramo se zapitati što smo to učinili iz naše države kad oni koji su ovdje rođeni ovdje više ne žele živjeti i nemaju povjerenja u državu iako su emocije prema domovini još uvijek prisutne, zaključio je Brkić.

Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu i povjerenik SPD-a za integraciju Josip Juratović, iznio je svoja iskustva s novim hrvatskim iseljeništvom i istodobno ukazao na to da problem iseljavanja iz Hrvatske problem koji se mora riješiti na razini Europske unije.

Toliko dugo dok mi budemo po raznim članicama imali različite vizije budućnosti Europske unije nećemo moći riješiti problem iseljavanja. Nedostaju programi koji bi bili pokrenuti s ciljem zaustavljanja iseljavanja ali toliko dugo dok se na europskom planu nešto ne postigne, Hrvatska kao mlada članica sa specifičnim problemima ne može tu sama nešto pretjerano učiniti, rekao je Juratović.
 
On je kao i Milijan Brkić ukazao na to da je potrebna i promjena društvenog diskursa i atmosfere u Hrvatskoj koja pogoduje iseljavanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!