Nužne monetarne mjere i rast kamatnih stopa

19:19 / 08.05.2022.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Kuna, ilustracija

Kuna, ilustracija

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Kako bi smanjila inflaciju u SAD-u, ovog je tjedna FED podigao referentnu kamatnu stopu za 0,5% te najavio daljnje povećanje. Te će monetarne poteze slijediti i Europska središnja banka, ali mnogo sporije i opreznije. Rast kamatnih stopa osjetit će zatim gospodarstvo a onda i građani. U Hrvatskoj će u sljedećem razdoblju najbolje proći oni koji imaju kredite s fiksnim kamatnim stopama.

Nedavno povećanje kamatnih stopa u SAD-u za 0,5 posto najveće je jednokratno poskupljenje novca od 2000. Europska središnja banka zasad samo najavljuje, ali još ne povlači slične poteze. Naime, situacija u Europi, zbog rata i cijena energenata, daleko je složenija. No već sama najava dizanja kamatnih stopa u Europi dovela je do skupljeg zaduživanja Hrvatske na tržištu obveznica. 

- Europska središnja banka to ne slijedi jer ima druge probleme. Rat u Ukrajini i sve njegove posljedice bliži su eurozoni nego Sjedinjenim Državama. Prezaduženi smo pa je Europska središnja banka mnogo više zainteresirana za održavanje niskih kamatnih stopa, i to još dugo, pa se ne može boriti protiv inflacije kao što to čini američki FED, kazao je burzovni analitičar Baader banke Robert Halver.

Europska središnja banka najprije će zaoštriti uvjete na tržištu obveznica. Sama najava tog poteza poskupljuje državno zaduživanje. Zatim će na red doći i kamatne stope. 

Kako će se to odraziti na građane? 

- Ne zna se kad će to bit, ali moguće je da prvo dizanje kamatnih stopa od strane Europske središnje banke bude već u srpnju, izjavio je guverned Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Koliko će se i kada to preliti na hrvatske građane - ovisi i o riziku države. Zbog skorog uvođenja eura, taj je rizik znatno manji nego što je bio proteklih godina.

- Činimo sve da premiju rizika za Hrvatsku što je više moguće smanjimo, držimo pod kontrolom odnosno da preveniramo neki značajniji porast kamatnih stopa o kojima već duži niz godina govorimo i najavljujemo, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Ipak građani mogu u drugom dijelu ove ili početkom iduće godine očekivati blago poskupljenje zaduživanja. Najbolje će proći oni koji imaju kredit s fiksnom kamatnom stopom.

- Za njih se ništa ne mijenja do kraja njihova kredita, ali mislim i za ostale proizvode i postojeće kredite vrlo će se malo mijenjati. Što se tiče novih kredita, mislim da će početi vrlo blago u drugoj polovici ili sljedeće godine neki rast kamatnih stopa, najavio je predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck.

Rast cijene novca, ističe Schoefbeck, i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji bit će mnogo sporiji i blaži nego u SAD-u.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!