NZJZ Andrija Štampar: Nismo dobili pritužbu od KoHOM-a

22.09.2022.

11:56

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" priopćio je da im se nitko iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) nije obratio, niti su dobili njihovu pritužbu u vezi s docjepljivanjem u ordinacijama obiteljskih liječnika.

Iz KoHOM-a su u utorak ustvrdili da su obiteljski liječnici u Zagrebu ogorčeni pozivom građanima na docjepljivanje u njihove ordinacije te su poručili da su spremni cijepiti samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija.

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila je da Grad Zagreb kontinuirano inzistira da se prvenstveno u ordinacijama obiteljskih liječnika provodi cijepljenje te da takve obavijesti šalje medijima bez ikakve konzultacije s njihovim udrugama i komorom. NZJZ "Dr. Andrija Štampar" ističe da se nitko iz KoHOM-a nije se obratio Zavodu te da nisu dobili nikakvu pritužbu s njihove strane.

- Rado ćemo primiti predstavnike KoHOM na sastanak, ako oni za to pokažu interes, poručuju iz NZJZ-a.

Ban Toskić rekla je kako je Zagrebački zavod za javno zdravstvo samostalno odlučio svoj posao cijepljenja proslijediti obiteljskim liječnicima, a sebe su proglasili "koordinatorima" i "nalogodavcima". Kaže da je situacija u Hrvatskoj jako raznolika jer ne postoji nikakva odluka Ministarstva zdravstva da bi obiteljski liječnici trebali provoditi cijepljenje.

NZJZ navodi da su zaduženi za distribuciju cjepiva i organizaciju cijepljenja u Zagrebu u koordinaciji sa Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Domovima zdravlja i Gradom Zagrebom, a cijepljenje se provodi na isti način kao i u svim ostalim dijelovima Hrvatske. To znači kod liječnika obiteljske medicine, na punktovima i u Zavodima za javno zdravstvo, kažu u "Štamparu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!