12:56 / 08.04.2021.

Autor: I.B./Dnevnik u podne/HRT

Bogata povijest hrvatskih svjetionika

Monografija

Monografija

Foto: HTV / HRT

Diljem naše obale postoji 50-ak svjetionika, a mnogi su sagrađeni još u 18. stoljeću. Njihova bogata povijest opisana je u monografiji Svjetionički libar mali, autora Vedrana Trgovčića. Na njoj je radio gotovo 20 godina, a knjiga će imati oko 400 stranica.

Strancima su svjetionici interesantni zbog sve popularnijeg robinzonskog turizma.

- Nama su zanimljivi zato što je to naša pomorska povijest koju smo odavno ili polako gubimo. Brodove više nemamo, tradicija, ta neka pomorska arheologija koja još postoji nije u nekom najboljem stanju jer se o njoj brine državna tvrtka, objašnjava autor Vedran Trgovčić.

Autoru je najzanimljiviji svjetionik Palagruža, jer je taj veliki pothvat u vrijeme Monarhije označio osvajanje nepoznate, ničije zemlje, i velikog dijela pripadajućeg mora. Napominje kako savudrijski svetionik prvih 40 godina uopće nije bio na kopnu, već se nalazio u močvari.

- Porer je prvi svjetionik na hridi, iz Premanture je sve krenulo, u Savudriji su bila dva svjetioničara Venecijaca, a iz Premanture kreću domaći Grga Mišković i Lena Mišković, su prvi svjetioničari hrvatske nacionalnosti, ističe Trgovčić.

Nekadašnji posao svjetioničara, napominje Trgovčić, s današnjim više gotovo da nema veze. Svojedobno su svjetioničari morali biti i stolari, i zidari, i kuhari. Govorili su nekoliko jezika, poznavali vještinu telegrafiranja, te raspoznavali sve zastave na brodovima. Za njihovo preživljavanje bili su ključni dobri odnosi s ribarima, koji su im bili gotovo jedini kontakt sa svijetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!