14:34 / 01.06.2019.

Autor: HRT

O hitnom prijevozu helikopterima Grabar-Kitarović će razgovarati s Krstičevićem

-

-

Foto: - / -

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu nije željela komentirati unustarstranačke sukobe u HDZ-u, istaknuvši kako je njezina temeljna zadaća stabilnost državnih institucija te promicanje hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je komentirala prosvjed Građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve"i pismo koje su joj uputili. Kazala kako je na pismo odgovorila te da je pisala i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a nastavit će se, kaže, baviti tom problematikom, jer je dostupnost zdravstvene zaštite jedno od temeljnih ljudskih prava.

Podsjetimo, prosvjedom inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" iskazuje nezadovoljstvo zbog nedostatne razine zdravstvene zaštite na tome području te ističe zahtjev da se uspostavi helikopterska medicinska služba te donose odluka o županijskoj bolnici regionalnoga značenja.

Predsjednica je kazala kako je, prije nekoliko dana, primila predstavnike Hrvatskog liječničkog sindikata i komore, s kojima je razgovarala o uvjetima u zdravstvu, o čemu će obavijestiti ministra Kujundžića, koji sa svojim suradnicima iz Ministarstva, treba osigurati uvjete kakvi se traže.

- Zabrinuta sam zbog brojnih trendova, kako u odnosu prema pacijentima tako i u odnosu prema liječnicima. Moramo biti svjesni da nam mnogo liječnika odlazi, da ih trebamo zadržati, puno ih više cijeniti, valorizirati sve ono što rade prekovremeno i iznad svojih profesionalnih dužnosti - ocijenila je predsjednica.

S Krstičevićem o helikopterima

Najavila je kako će o problematici helikoptera i rješavanje pitanja hitnog prijevoza razgovarati i s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

- Helikopteri koje Oružane snage imaju u ovome trenutku nisu za let u svim uvjetima. Ako je negdje oluja, magla ili neki drugi loši vremenski uvjeti, njima je nemoguće poletjeti. Zbog toga se zauzimam da nabavmo modernije zapadne helikoptere, koji mogu letjeti u noćnim uvjetima i uvjetima otežanih vremenskih okolnosti - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović."Moja zadaća je stabilnost državnih institucija i promcanje hrvatskih interesa"

Nije željela komentirati HDZ, istaknuvši kako je njezina temeljna zadaća stabilnost državnih institucija te promicanje hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.

- Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekoliko stranaka, sada sam nestranačka osoba i predsjednica svih građana u RH, i nikada ne komentiram niti rad svojih prethodnika, niti bilo koga tko je dosad obnašao dužnost predsjednika Vlade, ili bilo koju visoku funkciju, pa tako ni unutarstranačke odnose bilo koje stranke - istaknula je predsjednica u izjavi medijima nakon svečane sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine. Poručila je i kako je njezina zadaća temeljem Ustava "stabilnost državnih institucija".

- Sve dok ona nije ugrožena, to nije pitanje za mene, to je pitanje za samu stranku, i u to se mogu i ne smijem upletati - kazala je predsjednica-  Na upit očekuje li potporu HDZ-a na predsjedničkim izborima, odgovorila je "sve u svoje vrijeme".

- Mislim da u Hrvatskoj malo previše razgovaramo o izborima i kandidaturama i gubimo dragocjeno vrijeme. Moja je temeljna zadaća i obveza brinuti se i promicati hrvatske nacionalne i državne interese te se brinuti za ostvarivanje svih pretpostavki za razvoj i napredak Hrvatske - dodala je. Zato je, kaže, jučer bila u Monacu na energetskoj konferenciji pa i danas u Osječko-baranjskoj županiji.O Škori: Svi koji zadovoljava uvjete prema hrvatskom Ustavu mogu biti potencijalni kandidati

O predsjedničkoj kandidaturi Miroslava Škore o kojoj mediji sve češće nagađaju kazala je kako "svatko tko zadovoljava uvjete, prema hrvatskom Ustavu, može biti potencijalni kandidat za predsjednika, ili neku drugu političku dužnost u državi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!