16:23 / 13.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

O optužnici protiv Franje Lucića ponovno će se odlučivati

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

Vrhovni sud prihvatio je Uskokovu žalbu i ukinuo odluku optužnog vijeća osječkog Županijskog suda koji je 20. travnja prošle godine obustavio postupak protiv HDZ-ovog zastupnika optuženog za nuđenje mita Dragi Hedlu.
Vrhovni sud prihvatio je Uskokovu žalbu i ukinuo odluku optužnog vijeća osječkog Županijskog suda koji je 20. travnja prošle godine obustavio postupak protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića optuženog za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu.

- Lucić pokušao podmititi Hedla pa podnio ostavku, pravnici tvrde da nema kaznene odgovornosti
- Kad političar novinaru nudi mito: Hedl očekuje da Lucić završi u zatvoru


Osim što je ukinuo ranije rješenje, Vrhovni sud je osječkom sudu naložio ponovno odlučivanje o optužnici protiv Franje Lucića, navodeći da su pogrešno zaključili da se ne može raditi o kaznenom djelu jer Hedl nije imao svojstvo odgovorne osobe.

Vrhovni sud je naveo i da je optužno vijeće pogrešno zaključio kako novinari uopće ne mogu biti odgovorne osobe te da nakladnik portala Telegram nije na Dragu Hedla prenio nikakve poslove odgovorne osobe, zbog čega se također ne može raditi o kaznenom djelu.

Navode i da je pobijenim rješenjem optužno vijeće osječkog suda grubo ingoriralo ranije rješenje koje je donijelo vijeće istog suda odbijajući kao neosnovane žalbe na rješenje o provođenju istrage protiv Lucića.

Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku prošle godine zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića terete da je Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!