19:07 / 15.09.2019.

Autor: Sunčica Findak/HRT

"O reformi iz prve klupe"

-

-

Foto: - / -

Svaki razred je drugačiji, jedan za obradu nekog ishoda treba sat, drugi dva sata. I ono što je prednost ovog kurikula što nam daje slobodu da si sami tempiramo vrijeme, poručuju učitelji
"O reformi iz prve klupe" - pod tim nazivom objavljujemo u Dnevniku HTV-a redovite priče nedjeljom o tome kako reforma školstva funkcionira u praksi.

U prvoj smo posjetili područnu školu Ciglena, nedaleko od Bjelovara, i doznali kako se snalazi učiteljica koja predaje u kombiniranom razredu, prvom i trećem.

S prvašićima radi prema novom, a s učenicima trećeg razreda prema starim programima.

Martina Šebalj već je 16 godina u nastavi. Iskusna učiteljica koja je radila u kombiniranim razredima, ali u ovakvom nikada. U istom prostoru - dva razreda, jedan u reformi, drugi nije.

Kaže, rad u kombiniranim odjelima ionako je zahtjevan, često su prepušteni sebi, svom planiranju i iskustvu.

- Pokušat ću i treći razred uvesti u reformu tako da ću i s njima pomalo uvoditi te nove metode i mislim da će to dobro funkcionirati, dodaje Šebalj.

Dvije učionice dalje, još netko radi prema novim kurikulima. Sedmi razred - bili smo na fizici. Vratili su se u daleku prošlost i morali mjeriti dužinu školske klupe.

Ali bez ravnala, trokuta, samo ono što se nalazi oko vas, ističe Tomislav Potak, učitelj fizike, PŠ Ciglena, 1. OŠ Bjelovar.

I mjerili su prstima, gumicama...

Djeca se snalaze, više razmišljaju, rješavaju probleme, kaže nam učitelj.

- Svaki razred je drugačiji, jedan za obradu nekog ishoda treba 1 sat drugi dva sata. I ono što je prednost ovog kurikula što nam daje slobodu da si sami tempiramo vrijeme koliko ćemo potrošiti na ostvarivanje nekog ishoda, kaže Potak.

Ono što je i dalje minus - jest nedostatak opreme.

- Ono što bi ja htjela jest da i područne škole uistinu budu jednako opremljene i to su naše potrebe za ubuduće, rekla je Tatjana Landsman, ravnateljica 1. OŠ Bjelovar.

Kako bi reforma trebala biti jednaka za sve, šteta bi bila da djeca iz područnih škola zbog nedostatka opreme pokuse iz kemije odlaze izvoditi autobusom u matičnu školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!