08:09 / 25.10.2018.

Autor: HRT

O religijskim predrasudama

-

-

Foto: - / -

Na rušenju predrasuda i izgradnji tolerantnog društva trebaju biti uključeni svi - od medija, obrazovnog sustava do roditelja.
Unatoč vjerskim učenjima koja potiču toleranciju i međusobno poštovanje svih ljudi - raste mržnje prema pripadnicima drugih vjerskih zajednica. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Problem je to o kojem su u srijedu navečer, na tribini Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, govorili predstavnici vjerskih zajednica.

Predrasude dolaze iz straha od nepoznatog, ali i nepoznavanja samog sebe - a nerijetko vode u mržnju. Stoga je nužan međureligijski dijalog, rekao je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. "Možemo se truditi razgovarati jedni s drugima i tako se bolje upoznavati, a onda poslati na neki način poticaj svojim vjernicima da se oni na jedan drugačiji način gledaju i da u drugima ne vide prijetnju i opasnost nego da vide subrata, istaknuo je.

"Najveću odgovornost za prevladavanje svih predrasuda, a prije svega predrasuda unutar vjere, unutar religija imaju upravo vjernici i među njima vjerski lideri. Kako možeš reći da voliš Boga ako ne voliš bližnjeg svoga, upitao je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj Porfirije Perić.

Dobra integracija muslimana u Hrvatskoj treba biti primjer svima, istaknuo je predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.  "U Europi možemo naći različite vrste predrasuda koje rađaju islamofobiju, rađaju antislamizam i stvaraju određene probleme, među njima je i mržnja. Tako da bih izdvojio Hrvatsku kao jedan ugledan i dobar primjer dobre prakse i dobrog života", rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović.

Židovi su moćni i vladaju svijetom - samo su neke od brojnih predrasuda s kojima se suočavaju kroz povijest - istaknuo je rabin Židovske općine u Zagrebu. Kao pozitivan primjer istaknuo je osnovnoškolce koji u praksi uče o drugim vjerama.

"Onda im pokazujem židovstvo, radim židovske obrede, mogu pitati što žele i nadam se da s tim stvarima nekako predrasude otpadaju, skinem šešir da vide  da ne nosim rogove nego imam samo kapicu na glavi, tako da djeca su jako susretljiva i jako otvorena, ističe rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević.

No to je tek jedan korak - na rušenju predrasuda i izgradnji tolerantnog društva trebaju biti uključeni svi - od medija, obrazovnog sustava do roditelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!