O smjenama i incidentima u hrvatskom zdravstvu

14.01.2020.

11:32

Autor: V.K./HRT

default error photo
Slučaj Nogalo, stanje u zdravstvu, zakon o primarnoj zdravstvenoj zaštiti te nedostatak ginekologa, samo su neke od aktualnih tema o kojima govori Koordinacija SDP-a za zdravstvo.
Slučaj Nogalo, stanje u zdravstvu, zakon o primarnoj zdravstvenoj zaštiti te nedostatak ginekologa, samo su neke od aktualnih tema o kojima su za Studio 4 govorili dr.med. Ljubica Lazić Vuletić i dr.med. Saša Srića iz Koordinacije za zdravstvo SDP-a.  

Saša Srića kaže kako je slučaj doktorice Dijane Zadravec još jedan od slučajeva kojima ministar zdravstva Milan Kujundžić kontaminira zdravstveni prostor koji se, tvrdi on, sustavno urušava.

- Slučaj Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, je neobičan utoliko što je ista uletjela u verbalni i fizički sukob s voditeljicom nabave, nakon čega je bilo postavljeno pitanje njenog razrješenja. U međuvremenu došlo je do obrata, nakon čega je tadašnji predsjednik Upravnog vijeća, prof. Orešković, smijenjen. Ministar je rekao neistinu da je prof. Orešković smijenjen prije Božića, no podaci govore drukčije, rekao je.

Što se tiče smjene dr. Bore Nogala, bivšeg ravnatelja bolnice Srebrnjak, Srića govori kako je to najvjerojatnije politička smjena, ali da postoje i financijski razlozi.

Otvoreno: Što se skriva iza smjene dr. Nogala?

- Dr. Nogalo je 24 godine bio na čelu bolnice Srebrnjak koja je napravila veliki iskorak, što u kliničkom, što u istraživačkom smislu. Zdravstvena inspekcija je zaključila da nije bilo u bolnici nepravilnosti, rekao je Srića i dodao kako posebno smeta da se posao koji se vrhunski obavljao naziva nadriliječništvom.

Lazić Vuletić je istaknula kako postoji manjak kadrova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tu se osim ginekologa, ubrajaju i stomatolozi, liječnici obiteljske medicine, pedijatri.

- Kada se radi o ginekolozima, trenutno ih nedostaje 80-ak, s time da će iduće godine u mirovinu otići njih 50-ak, rekla je i dodala kako je u obiteljskoj medicini ista stvar. Trenutno u sustavu nedostaje oko 180 timova što će se dodatno zakomplicirati direktivom EU koja stupa na snagu u srpnju ove godine po kojima će nosioci timova u ordinacijama obiteljske medicine moći biti samo specijalisti obiteljske medicine.

Mladi će liječnici moći raditi samo pod nadzorom što će dovesti do problema, rekla je Lazić Vuletić i istaknula kako mladi liječnici gravitiraju prema gradovima, tako da će ruralne sredine ostati bez liječnika.

Pojavljuje se i problem županija koje ne poštuju Zakon  o zdravstvenoj zaštiti, a zdravstvena administracija ignorira spomenute teškoće.

- Administracija je veliki problem, prije svega veliki broj zaposlenih nemedicinskih kadrova. Po standardima EU trebalo bi ih biti do 15 posto, a kod nas je ta brojka oko 25 posto, a u bolnici u Sisku taj broj prelazi 40 posto, naglasio je Srića i rekao kako s druge strane nedostaje liječnika i medicinskih sestara i to pokazuje raspad sustava.

Srića je rekao o kako je skoro 80 posto liječnika potpisalo je povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, što znači ne raditi dulje od 48 sati tjedno, što bi značilo da nakon 24 odrađena sata dežurstva liječnik ima pravo na 2-3 slobodna dana.

- Dali smo uvjet da se kroz 60 dana to pitanje riješi uz isplate zaostataka plaće zbog nepravilnog obračuna. No, plaće za ovaj mjesec su obračunate po starim kriterijima, istaknuo je Srića.

Lazić Vuletić je rekla kako je naše zdravstvo dezorganizirano, što je osnovni problem.

- Najveći je problem taj što nam ne daju da radimo svoj posao. Veći dio posla u ambulanti opće medicine je posao administrativnog karaktera. HZZO nam je nametnuo hrpu administrativnog posla koji su prije obavljali njihovi službenici. Dok obavljam taj dio posla ne mogu raditi s pacijentima, naglasila je i dodala kako liječnici osim redovnog posla rade i prekovremeno.

Smatra kako takav sustav više neće moći opstati, te kako se stanje u zdravstvu u zadnje vrijeme pogoršalo.

- Prevelike su liste čekanja u bolnicama što ima za posljedicu veći pritisak na ambulante obiteljske medicine. Mi smo pokušavali ukazati na naše probleme, davali smo prijedloge kako poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu, ali nitko nas ne doživljava, rekla je.

Srića je zaključio kako je ocjena sustava 1, a ocjena liječnika i medicinskih sestara, koji su među najboljima u Europi, 5.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!