10:51 / 24.07.2019.

Autor: T.V./HRT

O uvođenju ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uvođenje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru i danas je bila tema o kojoj su mnogi govorili.
Komentirajući odluku Ustavnog suda o dvojezičnosti u Vukovaru, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu kako sve odluke suda vezane za ćirilicu treba poštivati te pritom voditi dijalog pri implementaciji zakona.

- Sve odluke Ustavnog suda, kao i zakone RH, treba poštivati. U toj implementaciji nužno je voditi dijalog, osobito u dijelovima Hrvatske kojih se tiče dvojezičnost. Dajemo našu potporu kako bi se iznašlo rješenje na zadovoljstvo svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, kazao je Božinović. Upitan treba li se policija uplitati u problematiku dvojezičnosti, poručio je kako ne može komentirati rad policije.

Pupovac traži veći angažman Plenkovića i Grabar-Kitarović

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u srijedu vezano za dvojezične ploče u Vukovaru da očekuje od svih, uključujući i premijera i predsjednicu Republike, da se više angažiraju protiv produbljivanja podjela, netolerancije i neprovođenja zakona.

- Mislim da je pogrešno razmišljati da je to stvar vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i Grada Vukovara. To je stvar društva te hrvatske države i politike općenito. Bilo je od početka nepošteno svu stvar svaliti na Vukovar i tamošnje okolnosti, kazao je Pupovac uoči koalicijskog sastanka na upit misli li da će Penava i Vukovar poštivati odluku Ustavnog suda vezano za dvojezične ploče.

Vukovaru, dodao je, u tom problemu treba pomoći kao što je to napravljeno 1996. s mirnom reintegracijom, politikom obnove i povjerenja. Naglasio je i da je jučerašnja sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za cilj imala pokazati da niti gradonačelnik niti vijećnici tamo nisu sami.

- I odluka Ustavnog suda koji je odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti je išla u tom pravcu. Tako da ćemo se morati svi više angažirati oko toga, a ne to prepuštati samo ljudima u Vukovaru, poručio je Pupovac. Nije konkretno odgovorio što će se dogoditi ako se ploče ne postave.Butković: Vukovar je osjetljivo mjesto

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je došlo vrijeme da se razgovara oko konačne odluke i primjene odluke o dvojezičnosti u Vukovaru jer je taj grad, naglasio je, osjetljivo mjesto.

- Vukovar je osjetljivo mjesto, to svi znamo i oko konačne odluke i primjene toga treba sjesti s gradonačelnikom i sa svima koji trebaju sjesti i razgovarati o tome. Mislim da je došlo vrijeme da se razgovara, rekao je Butković novinarima uoči užeg kabineta Vlade, upitan o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru.- Ne dovodim u pitanje odluke Suda, nisam ih nikad ni dovodio, no ponavljam - Vukovar je posebno mjesto, poručio je. Izjave HNS-ovog Matije Posavca o mogućem izlasku njegove stranke iz vladajuće koalicije Butković nije želio komentirati, istaknuvši da se ne bavi time, već infrastrukturnim projektima koje će predstaviti na sjednici Vlade u Čakovcu. Nije želio komentirati ni zapošljavanje bratića premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskim cestama.

Poziv Vladi da postavi dvojezične ploče u Vukovaru

Radin: U Vukovaru treba postaviti dvojezične ploče

Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin poručio je kako u gradu Vukovaru, s obzirom da srpska zajednica tamo čini trećinu stanovništva, treba postaviti dvojezične ploče. Radina su novinari, uoči koalicijskih sastanka u Vladi, pitali kako bi riješio pitanje ploča s ćiriličnim pismom u Vukovaru, na što je odgovorio kako nije bitno što on o tome misli, već što propisuje zakon. "Zakon kaže da grad kao što je Vukovar, koji ima jednu trećinu pripadnika srpske nacionalne manjine, treba postaviti ćirilične ploče", kazao je Radin.Oko pitanja dvojezičnosti u Vukovaru u utorak se sastao i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je pozvao Vladu da postavi dvojezične ploče na državne institucije u Vukovaru i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obveza za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!