13:17 / 11.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Obersnel nije odobrio prikupljanje potpisa za referendum o IK

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" optužila je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" optužila je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Gradonačelnik Obersnel prisvojio je prerogative i zakonodavne ustavne vlasti, zabranio je prikupljanje potpisa naše inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije na području grada Rijeke, što je nedopustivo i skandalozno, kazao je na konferenciji za novinare Željko Sačić u ime organizacijskog odbora inicijative za prikupljanje potpisa.

Time se, uvjeren je, potvrđuje već znana i potvrđena koalicija HDZ-a i SDP-a da se zabrani bilo kakav pokušaj derogiranja ratificirane Konvencije. "Sve ide prema tome da se da legitimnost izjavi premijera Plenkovića koji je rekao da je većinski hrvatski narod za ratifikaciju, što je laž i prevara, poručio je Sačić. Razočaran je, kaže, takvim pristupom političkih elita jer bi udruge civilnog društva i građanske inicijative, tvrdi, trebale dobiti podršku političara i lokalnih vlasti, ali se događa upravo suprotno.

Koordinatorica građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" Kristina Pavlović pozvala je Vladin Savjet za razvoj civilnog društva i Zakladu za razvoj civilnog društva da se oglase o tome, a ako to ne učine, u inicijativi će smatrati da stoje samo uz lijevo liberalne udruge, trebali bi stajati i uz nas.

Obersnel: Neprihvatljivo je da se manipulira istinom

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je u pismu Građanskoj  inicijativi Istina o Istanbulskoj objasnio da je njihov zahtjev za postavljanje štandova radi prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije odbijen zato što je za Rijeku neprihvatljivo da se manipulira istinom o ratificiranoj konvenciji koja, ističe, omogućuje  uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj', u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom, naglasio je gradonačelnik. Istaknuo je da ne odobrava da se takvo što događa u gradu koji vodi.

Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava, naveo je. Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati, zaključio je Vojko Obersnel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!