14:00 / 25.07.2018.

Autor: I.H./Hina

Obersnel: Rijeka prednjači u projektima sufinanciranima novcem EU-a

Vojko Obersnel (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Vojko Obersnel (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pozivajući se na podatke Udruge gradova, naveo je kako je Rijeka ugovorila 39 projekata, slijede je Osječko-baranjska županija s 24 i Brodsko-posavska s 22 projekta.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pohvalio se kako Rijeka, među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, prednjači po broju ugovorenih projekata sufinanciranih novcem EU-a te po ukupno ugovorenim nepovratnim iznosima.

Pozivajući se na podatke Udruge gradova, naveo je kako je Rijeka ugovorila 39 projekata, slijede je Osječko-baranjska županija s 24 i Brodsko-posavska s 22 projekta.

Provjerom gradske baze podataka utvrđeno je da je u popisu Udruge gradova izostavljen projekt energetske obnove jednog dječjeg vrtića pa je točan broj projekata 40, rekao je Obersnel na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare. Ukupno ugovoreni iznos Rijeke je 18,8 milijuna eura, dodao je.

Gradonačelnik je to pripisao aktivnostima gradske uprave i dobroj pripremljenosti za sudjelovanje na natječajima. Očekuje nastavak takvog dobrog trenda jer su u međuvremenu potpisani ugovori o sufinanciranju najvećeg vodno-komunalnog projekta u Hrvatskoj, obnove i gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u Rijeci i okolici (vrijednosti 1,76 milijardi kuna od čega su 1,26 milijardi nepovratna europska sredstva) te uređenje Dječje kuće i zgrade Gradske knjižnice u kompleksu Benčić, ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna.

Uskoro će se potpisati ugovori za nastavak energetske obnove javnih objekata, dok je na temelju programa približavanja kulturnih i kreativnih aktivnosti osobama starijim od 54 godine Art-kinu odobreno 404.000 kuna, a Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 595.000 kuna, najavio je Obersnel.


Nastavlja se trend rasta riječkog gospodarstva

Gradonačelnik se pohvalio nastavkom uzlaznog trenda rasta riječkog gospodarstva koji traje proteklih pet godina. Po podacima FINA-e za 2017., broj poduzetnika u Rijeci povećan je za 5,4% u odnosu na godinu prije, a zapošljavali su oko 4% više osoba, ukupni prihodi poduzetnika premašili su 20 milijardi kuna i bili su za 9% viši u odnosu na promatrano razdoblje, dok su prihodi od izvoza porasli za više od 20%, rekao je gradonačelnik. I neto dobit poduzetnika porasla je za 4,3%, a prosječna neto plaća kod njih bila je veća za 4,4%, dodao je.

U Rijeci je, u šestomjesečnom prosjeku, u prvoj polovici ove godine bilo 14% manje nezaposlenih nego 2017., stopa nezaposlenosti u gradu u ovoj je godini 5,8%, u Primorsko-goranskoj županiji 8,2%, a u Hrvatskoj 10,6%, naveo je Obersnel, citirajući podatke riječke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Naravno da na smanjenje broja nezaposlenih utječe odlazak nezaposlenih u inozemstvo i brisanje iz evidencije HZZ-a, ali se to događa i u ostatku županije i Hrvatske, a riječka stopa nezaposlenosti je znatno manja, ustvrdio je gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!