Obilježava se Dan obrane Zadra

06.10.2022.

11:54

Autor: HRT/IMS

Obilježava se Dan obrane Zadra

Obilježava se Dan obrane Zadra

Foto: HTV / HRT

Obilježava se Dan obrane Zadra - akcije u kojoj su prije 31 godinu sudjelovali pripadnici 112. zadarske i 4. gardijske brigade. Tijekom obrane grada u tih nekoliko dana poginula su 43 branitelja i civila, bilo je oko stotinu ranjenih, a malo je poznat podatak da su se tada predala čak 763 ročna vojnika JNA. 


Tijekom jutra, stradalima je odana počast na gradskom groblju u Zadru, kod spomenika Imotskim vitezovima, te u Ploči i Dračevcu.

- Izuzetno teški dani. Jako brutalno vrijeme. Neprijatelj kudikamo brojniji, kudikamo jači. Mi s jako malim snagama pokušavamo i hvala Bogu obranili smo grad. Ali sjećam se jedne te hrabrosti, jedne odlučnosti, izuzetno nadljudskih napora koji se ne mogu usporediti s ničim, gdje se sjećate i težine ali i izuzetnog ponosa i slave, rekao je Milan Bašić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!