Obilježavanje 10. godišnjice ulaska Hrvatske u EU

30.06.2023.

19:48

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Obilježavanje 10. godišnjice ulaska Hrvatske u EU

Obilježavanje 10. godišnjice ulaska Hrvatske u EU

Foto: HTV / HRT

Sutra je deseta obljetnica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U povodu toga se večeras u Zagrebu održva filmski i glazbeni program na Europskom trgu, u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ureda Eursopkog parlamenta. 

Sa Europskog trga u središnji Dnevnik HTV-a javila se Jelena Šarić

- Bogat glazbeni, ali i filmski program očekuje večeras sve građane. Program bi trebao trajati do pola sata iza ponoći, kada ćemo zapravo svi zajedno ovdje na Europskom trgu dočekati deseti rođendan Hrvatske u EU. U 21 sat očekuje se i obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra Gordana Grlića Radmana, te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, uz ostale visoke uzvanike, najavila je Šarić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nabrojio je koristi koje nam je donijelo deset godina članstva u EU. Ulazak Hrvatske u EU i članstvo u NATO-u bili su glavni vanjskopolitički ciljevi Hrvatske od njezina osamostaljenja. Zadnju godinu ovog desetljeća ušli smo u Eurozonu i u Schengen. 

- Izgradili smo i Pelješki most, što je doista briljantan projekt koji nije samo hrvatski nego i europski. Povezali smo Hrvatsku. To govori o tome da smo ostvarili sve vanjskopolitičke ciljeve. Ostaje još članstvo u OECD-u, što je isto važna organizacija. Naravno da kada govorimo o strateškoj orijentaciji same Europske unije dugoročno prema ostvarenju nekih ciljeva, onda tu prije svega imamo sigurnost, imamo gospodarstvo i stratešku autonomiju, a naravno imamo i energetsku i digitalnu zelenu tranziciju, borbu protiv klimatskih promjena, rekao je ministar.

Pohvalio je i Vladin odgovor na velike svjetske krize.

- Kada govorimo o ovim našim postignućima, možemo to gledati s vrijednosnog aspekta, s političnog, gospodarskog i reputacijskog. Doista, svi su oni ostvareni. Evo, u ovom desetljeću ostvarili smo neto korist od 10,7 milijardi eura. Hrvatska je ostvarila i svoj program Sigurna Hrvatska kada smo u jeku velikih globalnih kriza, upravo Vladinim interventnim mjerama, sačuvali socijalnu stabilnost, kada smo spriječili socijalnu frakturu, ističe Grlić Radman.

Osvrnuo se i na vrijeme pristupanja Hrvatske EU-u.

- Kada govorimo o trenutku ulaska u EU prije deset godina, to je bilo vrijeme velike krize, vrijeme velike nezaposlenosti, prekomjernog deficita, rasta javnog duga. U zadnjih 7 godina došlo je do preokreta, ustvrdio je ministar. 

Smatra da danas građani Hrvatske žive bolje.

- Ja mislim da sigurno žive bolje. Ako usporedimo prije 35 godina gdje smo bili, danas živimo u slobodi, danas je Hrvatska priznata, Hrvatski jezik je službeni jezik u EU, ravnopravno sudjelujemo u raspravama, donosimo odluke. Naravno, ova je Vlada uspjela više od 26 milijardi eura ostvariti kako bi stvorila jednu kohezijsku stabilnost i dostigla razinu država koje su to ostvarile puno ranije, kada je Hrvatska bila pod agresijom, pod okupacijom, kada Hrvatska nije mogla sve ono koristiti kao što su koristile druge zemlje, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!