07:40 / 30.08.2018.

Autor: HRT

Obilježavanje 11. godišnjice tragedije na Kornatu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila.
Obilježava se 11. godišnjica najveće tragedije u povijesti vatrogastva u Hrvatskoj, u kojoj je tijekom rutinske intervencije na Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Godišnjica je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku. A potom je obilježavanje nastavljeno u uvali Šipnata na Kornatu, gdje se zapravo tog kobnog 30. kolovoza 2007. tragedija i dogodila.

- Kornatska tragedija: Mimohod u Tisnom 

Vijence su položili obitelji stradalih i izaslanstvo grada Šibenika. Ovo je tužna obljetnica, svaka nam je jednako tužna. Što se tiče događaja na Kornatu, mogući su svakakvi scenariji, a mi kao struka to istražujemo i ispitujemo, izvlačimo pouke. Jedino što nam smeta jest što se sustav vatrogastva nije promijenio u 11 godina kao ni financijski ustroj i radno pravni status vatrogasaca. Očekivali smo da će se to riješiti, ali nije, kazao je zamjenik zapovjednika JVP Šibenik Miroslav Bilušić.

Ono što se poboljšalo od tragedije na Kornatu, kako je rekao, to su pogledi vatrogastva na primjenu sredstava, taktične nastupe vatrogasaca. Tu smo u jednoj domeni napredovali. Sustav vatrogastva treba srediti, ustrojiti od najmanje jedinice lokalne samouprave do države i ustrojiti na državnoj razini organizaciju istaknuo je Bilušić.

Nakon Mise kod kapelice svetoga Florijana, roditelji, obitelji, prijatelji, poznanici - zaputili su se prema križevima - položiti vijence i zapaliti svijeće pred spomen pločama dvanaestorici vatrogasaca koji su poginuli gaseći vatru koja im nije sezala ni do koljena.Procjenjuje se kako se tamo okupilo oko 300 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.
Dva broda na kojima su obitelji stradalih vatrogasaca, izaslanik predsjednike Hrvatske, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao predstavnica Hrvatskog sabora, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te predstavnici medija, krenuli su sa šibenske rive. Put Kornata krenuo je i jedan brod iz Vodica te jedan iz Murtera.

Podsjetimo, u rutinskom gašenju požara 30. kolovoza 2007. poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, no ubrzo su preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog. 

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. No, dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili to objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima stradavanja njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. Vrhovni sud srušio je tu presudu, a novim suđenjem Slavica je krajem travnja ove godine po drugi put oslobođen optužbi. Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijanu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!