Obilježavanje 15. godišnjice kornatske tragedije

28.08.2022.

19:58

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mimohodom u Vodicama počelo obilježavanje 15. godišnjice kornatske tragedije

Mimohodom u Vodicama počelo obilježavanje 15. godišnjice kornatske tragedije

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

U gašenju požara na Velikom Kornatu 30.kolovoza 2007., teško je stradalo trinaest vatrogasaca. Dvanaest ih je poginulo na mjestu događaja ili preminulo u bolnici, a jedini je preživio tada dvadesettrogodišnjak. Kasno poslijepodne, mimohodom u Vodicama počelo je obilježavanje 15. godišnjice kornatske tragedije Frane Lučić iz Tisnog. 

Kod spomenika stradalim vatrogascima postavljena je maketa helikoptera, koji je kobnog dana letio nad Kornatom, te crne kutije iz te letjelice, kojoj se naknadno gubi svaki trag. Jer dio obitelji stradalih vatrogasaca i dalje misli kako ih je - zalio kerozin iz helikoptera. Poruka je to nezadovoljstva službenim objašnjenjima o uzrocima kornatske tragedije - koja se temelje na rijetkim prirodnim pojavama. Različiti su stručnjaci, naime, kao uzroke navodili eruptivni požar, izgaranje nehomogene plinske smjese te požar s eruptivnim efektom.

Sud je pak u postupcima protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice odbacio mogućnost da su vatrogasci stradali zbog djelovanja kerozina.

Dražen Slavica je u međuvremenu pravomoćno oslobođen i tužit će državu. Novih optužnica protiv odgovornih za tragediju nema. A obitelji ne odustaju od traganja za istinom ni nakon 15 godina: podnijeli su ustavnu tužbu i zahtjeve Europskom sudu za ljudska prava, izvijestio je iz Vodica za Dnevnik HRT-a Hrvoje Gunjača.


- Naša poruka koju smo htjeli pokazati je ta da se crna kutija izvadila iz helikoptera na dan nesreće i ona se do dana današnjeg nakon 15 godina nije našla i postavlja se pitanje zašto je uopće nestala, zapitao se Matija-Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice.


Još čekamo odgovore, nikada nećemo zaboraviti kornatske heroje i sve vatrogasce koji su dali život gaseći požare. Ova tragedija bila je okidač da se u vatrogasnom sustavu stvari promijene - maloljetni ne idu na gašenje, svi moraju imati liječničke pretrage, sklapaju se ugovori, posebno za sezonske vatrogasce. Danas je HVZ postala središnji državni ured, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u Dnevniku.

- Požari su opasni, potrebno je voditi brigu o drugima, događaju se stradavanja i ozljeđivanja vatrogasaca. Ova je sezona bila iscrpljujuća za vatrogasce, ali i za građane koji su požarima zahvaćeni. Bilo je opožareno preko 55.000 ha površine, kao Brač, Šolta i Mljet zajedno, preko 65% više požara raslinja, govori.

Požarna sezona još nije gotova, rekao je. Pozvao je građane na više discipline kako bi bilo što manje požara. Smatra da je za dobro funkcioniranje vatrogasnog sustava potrebno nastaviti nabavljanje opreme na svim razinama.

- Taj proces mora biti stalan, ne samo za požare nego i poplave i sve druge ugroze. Vatrogasci će uvijek biti tamo gdje je to potrebno, rekao je.

Preletom Canadaira odana počast poginulim vatrogascima u kornatskoj tragediji

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice kornatske tragedije, piloti 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počasnim su preletom Canadaira iznad Vodica u nedjelju odali počast smrtno stradalim vatrogascima u kornatskoj tragediji.

Time su, kako se navodi u priopćenju Ministarstva obrane, iskazali svoje najdublje suosjećanje s obiteljima, prijateljima i vatrogasnim postrojbama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!