Obilježavanje 16. godišnjice smrti Ivice Račana

29.04.2023.

10:45

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Obljetnica smrti Ivice Račana

Obljetnica smrti Ivice Račana

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Povodom obilježavanja 16. godišnjice smrti Ivice Račana, prvog predsjednika SDP-a i predsjednika Vlade RH, delegacija SDP-a na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na njegovu grobu na zagrebačkom Mirogoju.


- Navršilo se 16 godina od odlaska Ivice Račana. Rekao bih, velikana hrvatske politike, čovjeka koji je dva puta vodio demokratizaciju Hrvatske. Prvi puta 1990. godine kada smo stvarali višestranački demokratski sustav, a zatim i 2000. godine kada je Hrvatska morala proći kroz period stvarne demokratizacije i uvođenja parlamentarizma kojeg imamo i danas. Ivica Račan ostavio je dubok trag ne samo u SDP-u, već i u čitavoj Hrvatskoj i zato ga se danas s ponosom sjećamo, naglasio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.


Grbin: Od nadbiskupa Kutleše očekujem da progovori o zlostavljanjima u Crkvi


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je u subotu kako od novog zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše očekuje da otvoreno progovori o slučajevima zlostavljanja unutar Katoličke crkve, po uzoru na druge zemlje.

Činjenica je da je u sklopu Katoličke crkve bilo brojnih ružnih stvari poput zlostavljanja i očekujem da o tome novi nadbiskup otvoreno progovori. Kao što je u Njemačkoj, SAD-u i Australiji vodstvo Katoličke crkve prihvatilo svoju odgovornost i krenulo s isprikom, očekujem da se to dogodi i u Hrvatskoj, rekao je Grbin referirajući se na današnje liturgijsko slavlje na kojem Dražen Kutleša preuzima službu zagrebačkog nadbiskupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!