08:35 / 20.01.2018.

Autor: HRT

Obilježavanje 25. obljetnice akcije Maslenica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru građani će od danas do ponedjeljka, od 9 do 16 sati, moći razgledavati vojnu opremu i naoružanje Oružanih snaga.
U sklopu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93. u podne je u Zadru održana ceremonija postavljanja zastave Republike Hrvatske.

Pred nekoliko tisuća građana na Forumu i Obali kralja Petra Krešimira IV., general-bojnik Mladen Fuzul,  zapovjednik Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, dao je znak pripadnicima Hrvatske vojske, predvođenima počasnom gardom, da sa 61-metarskog zvonika  katedrale sv. Stošije razviju hrvatskih stijeg. U akciji Maslenica spojili smo jug i sjever Hrvatske i omogućili građanima Zadra i dijelu stanovnika Zadarske županije da žive lakše, da ne budu pod neposrednim udarom neprijateljskih snaga. Ovo je velika i značajna obljetnica, ne samo za branitelje koji su sudjelovali u akciji Maslenica nego za cijelu državu. Danas se sjećamo naših prijatelja koji su položili živote i kojima dugujemo najviše za ovo što danas imamo. Presretan sam kad vidim koliko se ljudi okupilo i prisustvuje ovoj velikoj proslavi, istaknuo je Fuzul.

Nakon toga Krila Oluje, akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izvela je prigodan letački program. 

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. građani će od danas do ponedjeljka, od 9 do 16 sati, moći razgledavati vojnu opremu i naoružanje Oružanih snaga.Sutra će se održati 26 km duga molitvena hodnja Koracima nade u istinu nekadašnjom prvom crtom bojišnice Zeleni hrast Kašić Paljuv - Pridraga, koju već deset godina organizira Udruga Žene u Domovinskom ratu, a navečer će u Hrvatskom narodnom kazalištu koncert održati Klapa HRM-a Sveti Juraj i orkestar HRM-a. Središnji dan i svečanost obilježavanja 25. obljetnice akcije Maslenica '93. bit će u ponedjeljak kada će se održati mimohod ratnih postrojbi sa zastavama te svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

U akciji su sudjelovali branitelji iz svih hrvatskih krajeva i brojne ratne postrojbe. Bit će tu sve ratne zastave, njih 188, Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Također očekujemo da će se državni vrh priključiti tom mimohodu, a očekujemo velik dio branitelja. Svake godine ih je sve više pa vjerujem da će tako biti i ove godine, rekao je general-bojnik Mladen Fuzul.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. Za vrijeme napada, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja. Iduća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno.

U agresorskimnapadima koji su uslijedili odmah nakon "Maslenice", do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!