10:31 / 25.05.2018.

Autor: HRT

Obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske vojske i Dana HKoV-a

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U vojarni "204. brigade HV" u Vukovaru počeli su Dani otvorenih vrata OS RH u povodu obilježavanja dana hrvatske vojske.
U vojarnama diljem zemlje vrlo je živo. Dani su otvorenih vrata tijekom kojih će građani u vojarnama od Vukovara preko Pule do Sinja moći vidjeti štošta zanimljivo, među ostalim i opremu kojom se hrvatski vojnici koriste u mirovnim misijama. Veliku pozornost uvijek izaziva naša ratna mornarica. Dio flote HRM-a građani su danas mogli razgledati u Splitu i Puli.

U 14 gradova već se počeo slaviti rođendan Oružanih snaga. Dvadeset sedmi.

Naime, 28. svibnja 1991. na stadionu Nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj održana je svečana smotra Zbora narodne garde. Prigodnim programom počelo je obilježavanje 27. godišnjice formiranja Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Dani otvorenih vrata Oružanih snaga RH održavaju se u vojarni ''204. brigade HV'' u Vukovaru, u vojarni 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi'' u Vinkovcima, u vojarni 3. gardijske brigade ''Kune'' u Đakovu, u vojarni ''132 brigade Hrvatske vojske'' u Našicama, u vojarni ''Bilogora'' u Bjelovaru, u vojarni ''Pukovnik Predrag Matanović'' u Petrinji, u vojarni ''Eugen Kvaternikau Gospiću, u vojarni ''Benkovac“ u Benkovcu, u vojarni ''Kralj Zvonimir'' u Kninu, u vojarni ''126. brigade HV'' u Sinju, u gradskom parku u Slunju, gradskoj luci Split (zapadna obala) te u gradskoj luci Pula.

U subotu, 26. svibnja održat će se prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC Jarun. Program će započeti koncertom Orkestra OS RH koji će se održati na Zrinjevcu u 9,30 sati te na Trgu P. Preradovića u 10,15 sati. Zatim će se na Trgu Sv. Marka u 10,30 sati održati ceremonija Velika smjena straže, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar OS RH održat će prigodni koncert. Također, u subotu će od 10 sati na Jarunu započeti dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13:00 i u 17:00 sati. U 18:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

U nedjelju, 27. svibnja tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća izaslanstva MORH-a i OSRH, a u 11 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služit će se Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu.

Na Jarunu će se uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u 18:00 sati održati prigodni program Hrvatske vojske koji će započeti ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom borbenog aviona MiG 21 i nastupom akrobatske grupe „Krila Oluje“.

U ponedjeljak, 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održat će se svečana akademija s početkom u 12,00 sati.

Napominjemo da će za predstavnike medija na pojedinim lokacijama biti osiguran prostor za praćenje programa, a o načinu prijave za praćenje te konkretnom mjestu i vremenu dolaska pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!