Obilježavanje 27. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

26.02.2021.

09:15

Autor: HRT/V.G.

Mario Banožić i Zoran Milanović

Mario Banožić i Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH bio je na svečanosti obilježavanja 27. obljetnice Počasno-zaštitne bojne.

Galerija
Zoran Milanović, Foto: HTV/HRT
Mario Banožić, Foto: HTV/HRTMario Banožić i Zoran Milanović, Foto: HTV/HRT

Tom prigodom dodijeljena su odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Počasno-zaštitne bojne te izvršen pregled Taktičko-tehničkog zbora i predstavljene sposobnosti postrojbi.

Ministar obrane Mario Banožić obratio se prisutnima i čestitao pripadnicama i pripadnicima Počasno-zaštitne bojne njihov dan te naglasio da su oduvijek hrvatski branitelji imali svoje elitne postrojbe okupljene oko Hrvatskog gardijskog zbora.

- Vi ste oni koji predstavljaju elitu Hrvatske vojske. Vi ste čuvari hrvatske povijesti, a elitni ste zbog vaših sposobnosti, znanja i opremljenosti, istaknuo je ministar i rekao kako želi da se i dalje razvijaju u tom pravcu.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović je rekao kako je iza nas mukotrpna godina, ali vjeruje da je ono što je pred nama dobro, napredno i izazovno, rad na već dostignutim visokim kvalitetama.

- Kao država dajemo sve da Hrvatska vojska bude moderna i dobro opremljena, ali i da vide smisao u svemu ovome, zato što ovo nije posao već smisao života, rekao je predsjednik i dodao kako trebaju čuvati stabilnost, mir i balans u kojoj Hrvatska zemlja sličnosti i različitosti među svojim državljanima živi.

- Sretan vam vaš dan i ostanite ono što ste uvijek bili elitna postrojba Hrvatske vojske u službi domovini, zaključio je predsjednik.

Redom hrvatskog pletera odlikovane satnica Lažeta i časnička namjesnica Kotarski

Uz sudjelovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja i zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, na svečanosti su dodijeljena odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Počasno-zaštitne bojne.

Redom hrvatskog pletera odlikovane su satnica Sanela Lažeta i časnička namjesnica Darinka Kotarski.

Pohvala predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga uručena je naredniku Nenadu Trglačniku. Dalekozorom je nagrađen časnički namjesnik Zdravko Grošinić, pohvala ministra obrane uručena je časničkom namjesniku Krešimiru Nagliću, knjigom je nagrađen skupnik Kristijan Bezić, a pohvala načelnika Glavnog stožera uručena je nadnaredniku Draženu Hlaju.

Također su nagrađeni i pohvaljeni satnik Dražen Oškera, poručnik Vjekoslav Bilinovac, narednici Ante Biošić, Tomislav Schirato, Danijel Đulabić i Nedeljko Rudež, desetnici Tomislav Džinić, Alen Klarić i Stjepan Novak, skupnica Katarina Švegović, skupnici Franjo Briševac i Dario Božić te razvodnik Zlatko Kuća.

U sklopu svečanosti obilježavanja 27. obljetnice PZB-a izvršen je i pregled Taktičko-tehničkog zbora i predstavljanje sposobnosti postrojbi. Tako je prikazan postupak detekcije eksplozivnih tvari. Vodič psa priprema za detekciju eksploziva u sumnjivom paketu. Frekvencije su blokirane da slučajno netko ne bi daljinski aktivirao eksplozivnu napravu, a nakon potvrde psa da se u paketu nalazi eksplozivna naprava te analize, slijedi neutralizacija naprave.

Prikazana je i vježba gdje pas brani vodiča od fizičkog napada i pucnja iz vatrenog oružja, a prikazano je i oružje, oprema te djelovanje anti-dron puške QR 07S koja signalom prekida komunikaciju između operatera drona i drona.

Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OS-a, zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika. U javnosti je poznata i po svojoj Počasnoj satniji odnosno ceremoniji velike smjene straže na Trgu sv. Marka.

Današnju svečanost je svojim nastupom uveličao Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!