Obilježavanje 30. obljetnice stradanja Saborskog u Domovinskom ratu

12.11.2021.

16:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Obilježavanje 30. obljetnice sjećanja na stradanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu

Obilježavanje 30. obljetnice sjećanja na stradanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Obilježavanje 30. obljetnice sjećanja na stradanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu započelo je danas kolonom sjećanja od zgrade Općine Saborsko do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje je održan komemorativni program.

Kolonu sjećanja predvodili su izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Vesna Hajsan-Dolinar te načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

- Pedeset i dvije žrtve su ovdje žrtve bile, od kojih je 26 hrvatskih branitelja i 26 civilnih žrtava, a njima treba pribrojiti još osam nestalih. Iako je prošlo 30 godina od tih stradanja, još i danas su i te kako prisutne posljedice u društvu, kazao je ministar Medved.

- Prisjećat ćemo se, dodao je, tog ratnog zločina kada su lokalni Srbi zajedno s tzv. JNA u svojim divljačkim pohodima pobili stanovnike toga sela i uništili sve kuće zajedno sa župnom crkvom.

Medved je, govoreći o suradnji Vlade i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rekao kako se time doprinosi zaštiti digniteta Domovinskog rata. Stoga, poručio je Medved, učinimo sve da se istina o Domovinskom ratu prenese novim naraštajima.

U ime svih žrtava, mještana Saborskog te prije državnih dužnosnika, svijeću je ispred spomenika zapalila 79-godišnja Kate Matovina koja je u razaranju Saborskog izgubila dva sina, a svoj život je spasila hodajući s ostalim preživjelima tijekom dva dana i dvije noći šumom do tada još slobodnog Slunja.

- Kad bismo prestali komemorirati ove datume naših stradanja, rekao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, jednog dana bi se zaboravilo tko je bio agresor i što se ovdje dogodilo te kako se stvarala država Hrvatska.

- U Drugom svjetskom ratu u Saborskom je poginulo 498 mještana, o čemu se sljedećih 40 godina nije smjelo govoriti, rekao je Bićanić.

- I onda se zaboravilo tko je to počinio i zašto. Sada, nakon ove obrambene, slavne, veličanstvene i poštene pobjede hrvatskih branitelja ne smijemo zaboraviti što nam se dogodilo. Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga, a koja se danas polako gubi, poručio je Bićanić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!