Obilježavanje 33. godišnjice osnutka Udruge prvi hrvatski redarstvenik

04.08.2023.

Zadnja izmjena 19:06

Autor: HRT

Topuskom se obilježava 33. godišnjica osnutka Udruge prvi hrvatski redarstvenik. Za sve poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Služena je i misa za one koji su dali svoje živote za slobodu. Održana je Svečana akademija na kojoj su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Zadovoljstvo je biti danas ovdje na 33. obljetnici nakon što ste se prvi puta postrojili kao najhrabriji, najiskreniji hrvatski domoljubi, kao prvi hrvatski redarstvenici i prvi branitelji naše Domovine, rekao je Božinović u pozdravnom obraćanju.

- S ponosom mogu istaknuti kako smo se i danas, na dostojanstven i primjeren način, prisjetili vaše neizmjerne uloge i obilježili obljetnicu tog postrojavanja prvog hrvatskog redarstvenika, koji se dogodio 5. kolovoza 1990. godine. Dakle, kada ste hrabro, bez imalo ustručavanja, se upustili u nepoznato, ne znajući što možete očekivati i s kakvim ishodom. Kasnije se pokazalo kako je taj znakoviti datum postao, ja bih se usudio reći, najbitniji datum u novijoj hrvatskoj povijesti – pet godina kasnije donio je trijumf i slobodu našem narodu, kojima smo svjedočili svi i u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica, nastavio je ministar.

Naglasio je da su okupljanje i postrojavanje prvih hrvatskih redarstvenika pokazali svima da u Hrvatskoj žive ljudi koji žele živjeti u slobodi, u samostalnoj državi, biti dio demokratskog, civiliziranog svijeta:

- Vođeni domoljubljem i samopouzdanjem, kao prvi redarstvenici, bili ste bespogovorno spremni na najveću žrtvu, na služenje svome narodu, na obranu nove, demokratske hrvatske države, rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo što Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" nosi upravo to ime.

- Ja ne znam koju bolju poruku možemo poslati i cjelokupnoj javnosti i svim našim mladim kolegama, vašim mladim kolegama, koji su se opredijelili za policijski posao nego da služe akademiju koja nosi ime po vama. Jasno i glasno – po vama, te zaključio: Ono što je pravo, ono što je nepatvoreno, ono uvijek ispliva i zauzme svoje mjesto u povijesti koje mu pripada, istaknuo je Božinović.

- Nije nimalo slučajno da ste prve akcije izveli vi, odnosno vaši kolege i neki među vama, da ste bili na svim ratištima, da je Josip Jović bio prvi hrvatski redarstvenik, da je prvi hrvatski redarstvenik bio i Josip Božičević, da su i Lučko i Rakitje, dakle današnje Antiteroristička jedinica Lučko i Tigrovi iz kojih je nastala ponosna brigada Hrvatske vojske, zapravo svojim korijenima vezani za onaj poligon koji se danas zove Policijska akademija, kazao je ministar Božinović.

Izrazio je nadu da su pripadnici Udruge zadovoljni ritmom i dinamikom kojom hrvatska policija ostvaruje svoje rezultate, opremljenošću hrvatske policije, promicanjem materijalnoga statusa i profesionalnih standarda policije:

- Nadam se da, uz svu kritičnost koju moramo zadržati, ako zbog ničega drugoga to zbog toga što uvijek može biti bolje, da primjećujete to, da ste zadovoljni zbog toga, kao što osjećam taj duh i zajedništvo i zadovoljstvo i ovdje danas. Zaključio bih riječima: Prvi od prvih, hvala vam lijepa.

Uz ministra Božinovića, sudionicima svečane akademije prigodno su se obratili i predsjednik podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Špiro Janović te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik je osnovana 5. kolovoza 1990., točno pet godina uoči akcije Oluja čiju ćemo 28. obljetnicu obilježiti sutra. Tada te 90. godine još nije bilo ni formalnih ni legitimnih uvjeta za osnivanje Hrvatske vojske. Tada su postojale dvije bojne s više od 1800 pripadnika, a pod geslom "Zajedno i u miru, prvi u miru i ratu", članovi Udruge poslužili su kao temelj obrane hrvatskog teritorija. Danas je ujedno i prilika za brojne emocije, za brojna sjećanja, javio je iz Topuskog za Dnevnik u podne Šime Vičević

"Ja bih rekao da smo mi klica. Od nas je sve počelo. Mi smo bili priprema za nešto što je bilo neminovno da će se desiti. Novi demokratski procesi nisu bili prihvaćeni od dijela stanovništva Republike Hrvatske. I to je to, kazao je predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar.

- Želimo prenijeti poruku svima tko smo mi. Mi smo bili prvi kad je trebalo. Bez kalkuliranja. Nismo čekali da vidimo tko će pobijediti, nego smo se uključili, stavili na raspolaganje pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu, dodao je Mato Fofić, predsjednik podružnice Sisačko-moslavačke županije UPHR-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!