07:58 / 22.04.2020.

Autor: I.D./DJH/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Obilježavanje 75. obljetnice proboja iz logora u Jasenovcu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U spomen na žrtve Jasenovca - državni vrh, izaslanici nacionalnih manjina i antifašista - položili su danas vijenac i cvijeće podno spomenika "Kameni cvijet".
Danas se obilježava 75. obljetnica početka proboja zarobljenika iz logora Jasenovac. Zbog pandemije izazvane koronavirusom, obilježavanje će biti bez svečane komemoracije koja je dosadašnjih godina bila neizostavna.

Dan proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac ujedno je Dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog logora.

Rano ujutro, 22. travnja 1945. godine posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz logora u koji su ustaške vlasti zatvarale te ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava među kojima je bilo 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti.

Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

Ove godine na državnoj je komemoraciji bio cijeli državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine, a nazočni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali prisustvovati državnoj komemoraciji.

U spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista položili su zajednički vijenac i cvijeće podno spomenika "Kameni cvijet". Uz predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisutni su bili i potpredsjednik Sabora SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a u izaslanstvu Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Također na komemoraciji je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

U videosnimci poslušajte što su izjavili predsjednik Republike Milanović i predsjednik Vlade Plenković.


Poštivanje socijalne distance

U spomen na žrtve, danas su cvijet položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Službena komemoracija zbog epidemije koronavirusa uključivala je samo polaganje vijenca i cvijeća, uz poštivanje mjera socijalne distance.

Proteklih godina bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na komemoraciju je slala izaslanika, a počast žrtvama odavala je sama, uglavnom nekoliko dana prije državne komemoracije, dok su predstavnici manjina i antifašisti odbijali nazočiti državnoj komemoraciji ocjenjujući da se u Hrvatskoj revidira povijest Drugog svjetskog rata. Stoga su organizirali odvojene komemoracije.

Habulin: Ima malih pomaka u odnosu prema antifašizmu

O važnosti ovoga dana, jutros je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" putem Skypea govorio ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković. Razgovor poslušajte u videosnimci.Na obilježavanju 75. obljetnice proboja iz jasenovačkog logora predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin izjavio je da ima malih pomaka u odnosu vlasti prema antifašizmu i žrtvama fašizma, iako se problemi nagomilani kroz 30 godina ne rješavaju tempom kojim bi htjeli.

- Mi razgovaramo, u kontaktu smo, pokušavamo rješavati stvari i mislim da malih pomaka ima. Oni koji imaju "tanko uho i oštar vid" te pomake vide, kazao je Habulin.

Podsjetio je na prošlogodišnje pokroviteljstvo predsjednika Vlade nad obljetnicom bitke na Sutjesci i njegov govor na otvorenju izložbe posvećene Danu holokausta, kada je izrekao vrlo snažne poruke, ne samo prisutnima nego i građanima Hrvatske.

Habulin je rekao i da je ove godine osiguran novac za 200 učeničkih razreda koji bi trebali posjetiti Jasenovac i kroz izvanrazrednu nastavu izučavati holokaust, dok bi sljedeće godine to trebalo biti uvršteno kao obveza za sve škole u u sklopu predmeta povijesti.

- To su sam neki pomaci koje vidim i u kojima sudjelujem. Znam da nije moguće riješiti u mjesec dana problematiku koja se gomilala toliko godina, ali treba ići korak po korak. Današnje zajedničko obilježavanje 75. obljetnice je pružena ruka i pokušaj i namjera približavanja da bismo lakše sjeli za stol, izjavio je Habulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!