Obilježavanje 78. godišnjice zločina nad mještanima Gata

01.10.2020.

08:35

Autor: HRT

default error photo
Na komemoraciji je sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović.
Obilježava se 78. godišnjica talijansko-četničkog zločina nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela u zaleđu Omiša. Na komemoraciji kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima sudjelovao je i predsjednik Zoran Milanović.

Na današnji dan 1942. ondje je ubijeno 96 osoba, među kojima 8-ero djece, a selo je spaljeno. Kod spomen-obilježja žrtvama tog zločina položeni su vijenci i upaljene svijeće. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, prigodno se obratio i predsjednik.

- Ima kineska poslovica koja kaže da je ljepše biti pas u mirnim vremenima nego čovjek u mirnim vremenima, sudbina ljudi u ovom selu to dokazuje, poručio je predsjednik Zoran Milanović okupljenima i podsjetio na više zločina koji se dogodili u okolici, na malom prostoru.

- Ovdje, gdje se narod dizao sa suncem i mrakom, ženio se i udavao, išao u crkvu i nadao se da će biti bolje - ovaj narod to nije zaslužio, poručio je i dodao:

"Trebalo je stati više u obranu ovog naroda, koji nije želio ići u vojske nego je želio ostati doma".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!